Фермерите излязоха на национален протест под прозорците на Министерския съвет

Представителите на 26-те земеделски организации, които искат оставката на Кирил Вътев, излязоха на национален протест под прозорците на Министерския съвет днес. Техните искания включват увеличение на тавана на максималната допустима финансова помощ, която едно стопанство може да вземе, както и предоговаряне на Зелената сделка.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Под прозорците на сградата на МС те изляха литри пясно мляко. В района имаше засилено полицейско присъствие. По думите на протестиращите земеделци е имало многократни опити от тяхна страна за разговори с ресорното министерство, но те са останали без отговор от страна на институцията. В понеделник част от протестиращите организации подписаха меморандум с правителството.

Правителството и част от земеделците подписаха споразумение (ОБЗОР)

В опит да се срещнат с министър-председателя и да му предадат исканията си протестиращите фермери влязоха в пряк сблъсък с полицията. „Ние искаме само да внесем декларацията, защото ни обвиняват, че не искаме диалог. Ето, ние искаме диалог, но какво се случва - не можем да разберем. Защо се използват тези момчета срещу нас”, каза Бойко Синапов от "Обединени български животновъди". В крайна сметка петима представители на земеделците влязоха в сградата на Министерския съвет и внесоха исканията си в деловодството.

Председателят на кооперация от Свищовско Димитър Димитров е начело на група земеделци, които се включиха в националния протест днес. "Ние не искаме оставката на министър Кирил Вътев. От кооперациите искаме само да има правила в земеделието. През последните 20 години в Министерството на земеделието няма никакви правила, а се работи "на пожар", в последния момент", коментира Димитров в ефира на "Здравей, България". 

Николай Киров, член на УС на Асоциацията на зърнопроизводителите, каза, че няма повод за недоволство от страна на другите браншове, тъй като исканията са залегнали в споразумението. Киров е на мнение, че има политически мотив зад протестите. Той посочи, че организацията застава зад земеделския министър и искат той да изпълни обещаното.

Протести ще има и през следващите дни.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase