Говорителят на Кремъл заяви, че Кая Калас се издирва за "оскверняване на историческата памет"

Руската полиция е обявила за издирване министър-председателя на Естония Кая Калас, държавният секретар на Латвия и министъра на културата на Литва. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Калас се издирва за "оскверняване на историческата памет".

Естония гони руски митрополит

След руската инвазия в Украйна преди почти 2 години, Балтийските държави премахнаха повечето паметници от времето на Съветския съюз. "Издирваме ги, защото са хората, отговорни за решения, които практически оскверняват историческата памет. Това са хората, които предприемат враждебни действия срещу историческата памет и нашата страна", заяви Песков.

Агенция ТАСС съобщи, че балтийските държавници са обвинени в "унищожаване на паметници на съветски войници". Според говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, това било само началото. Балтийските политици рискуват да бъдат поставени под арест, само ако преминат руската граница. В противен случай обявяването им за издирване няма да има реални последици, коментират юристи. Междувременно шефът на естонското разузнаване разсея опасенията от непосредствено руско нападение срещу държава от НАТО.

"Смятаме, че военно нападение срещу страни от НАТО е много малко вероятно в близко бъдеще. Също така виждаме, че Русия е избрала път на дългосрочна конфронтация с "колективния Запад". Кремъл вероятно предвижда възможен конфликт с НАТО в рамките на следващото десетилетие. Това е от тяхна гледна точка, без да уточняват какво точно означава това, дали ще има преки военни действия в балтийските държави или някъде другаде", заяви Каупо Росин, ръководител на Службата за външно разузнаване на Естония.

На фона на такава възможност, не спират гневните реакции заради изказването на Доналд Тръмп, че би насърчил Русия да прави каквото си поиска със страните от НАТО, които не плащат вноската си към Алианса. Френският външен министър заяви, че Европа има нужда от втора застраховка "Живот", в допълнение към НАТО.

"Всяка минута е от значение, за да се подготвят европейците да поемат шока от сценарий, който беше описан перфектно от Доналд Тръмп. Русия се стреми да разруши европейското единство. Още по-лошо, тя иска да изтощи нашите демокрации, като заблуждава умовете ни, размивайки границите между истината и лъжата, като манипулира и информацията", посочи Стефан Сежурне.

А коментарът на полския външен министър е, че "Атлантическият алианс не е договор с компания за охрана".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase