Основната функция на прокурорите в последните години е да бъдат бушони, смята той

Големият проблем сега не е Нотариуса, а кой ще влезе в следващия ВСС. Когато има такива избори, разравяне в биографиите на кандидатите липсва, а е нужно. Трябва да се разкрие какви хора са и къде са им слабостите, участвали ли са в корупционни схеми, какво са направили по отделните дела досега. Това каза Андрей Георгиев, член на Управителния съвет на Съюза на съдиите.

Дишева: Твърде вероятно е в СРП да са се прикривали голяма част от случаите около Нотариуса

"Основната функция на прокурорите в последните години е да бъдат бушони. В очите на хората прокурорът е активната страна, а съдията реагира. Не може съдът да образува дело, без някой да поиска. През 2020 г. съдия Цариградска е подала сигнал. Тя се появи след един разпит през юли 2023 г. и обясняваше как с часове е стояла в Спецпрокуратурата. Реагирахме за Красьо Черничкия, където имаше няколко уволнения и не се стигна до дъното. Скандалите с "ЦУМ-гейт", с "Осемте джуджета" остават като бомби в общественото пространство, от което нищо не следва. Обществото да се разрови и да се направи експертен дебат", призова той. 

По думите му на гражданите трябва да се обясни какво прави един прокурор.

"При едно разследване е възможно данните да се опровергаят с други доказателства. Трябва да бъдат изяснени задълженията на редовите магистрати. Прокуратурата работи ужасно бавно и не се интересува от гражданите", коментира съдията. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase