Следващата седмица общинарите ще се съберат, за да гласуват отново

Нови скандали в Столичния общински съвет. Областният управител на София Вяра Тодева отмени избора на председатели и заместник-председатели на комисии в общинския парламент. Постовете бяха разпределени при среднощно извънредно заседание в общината, въпреки опитите на „Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)” да променят част от направените избори.

Сега Тодева връща решението обратно. Това доведе до искане на оставката ѝ - първо от БСП, а после от ГЕРБ-СДС и ИТН. Според общинските съветници тя саботира работата на местния парламент.

След решението на областния управител - ще се наложи избора на комисии и зам.-председатели на съвета да бъде прегласувано на 22 февруари. Тодева отказа коментар пред медиите, но насрочи брифинг за петък.

Първо по NOVA: Областният управител на София върна решението за разпределението на комисиите в СОС (ДОКУМЕНТ)

Областният управител атакува начина, по който е проведен избора на зам.-председатели и състава на комисиите в Общинския съвет. Според мотивите на Тодева извънредното заседание не е било насрочено по правилата и това го прави нелегитимно.

„Това, което прави Тодева, назначена от ПП, е изпълнение на политическа поръчка. Тя е поставена на тази позиция, за да бъде представител на държавата, а не партиен активист. Днес тя се прояви като активист на ПП-ДБ и „Спаси София”, каза общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян.

Към тезата на ГЕРБ се присъединиха и от БСП. Двете партии, заедно с ИТН, ще настояват за оставката ѝ. „След 3 месеца блокаж на общинския съвет, най-накрая се намери вариант той да заработи. Отново тя блокира работата”, категорично заяви общинският съветник от БСП Иван Таков.

Според общинските съветници от ПП-ДБ (СС) правилникът е нарушен, а заседанието е проведено прибързано. „Явно толкова бързаха да узаконят „червената сватба” между ГЕРБ, БСП, ИТН и останалите, че след като започна заседанието, Контрера внасяше предложения”, отвърна общинският съветник Христо Копаранов.

Общинарите от ГЕРБ-СДС искат отстраняването на областния управител на София (ВИДЕО)

Именно ударното приемане на комисиите стана причина от ПП-ДБ (СС) да напуснат заседанието, на което те бяха гласувани. След като общинските съветници от първата по сила партия в София бяха изненадани от доклад на Карлос Контрера от ВМРО за разпределението на комисиите. Така според ПП-ДБ (СС) силовите комисии отивали в ГЕРБ и БСП.

„Явно някъде, докато се водеха официалните преговори, се е случил и успореден процес и комисиите бяха разпределени по начин, който се разминаваше от официалните разговори”, допълни общинският съветник от ПП-ДБ (СС) Драгомир Иванов.

БСП обясниха ударното гласуване на комисии така: „Кое налага ние да гласуваме веднага комисиите? Повече от 6 месеца липса на работа на СОС”, попита Таков.

Следващата седмица общинарите ще се съберат, за да гласуват отново.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase