Появиха се и съмнения, че скоро и нашата страна ще последва примера на южната ни съседка

Новината за узаконените еднополови бракове в съседна Гърция предизвика широк обществен отзвук - от одобрение до яростна съпротива. Появиха се съмнения, че скоро и България ще последва примера на южната ни съседка.

Еднополовите бракове са признати в 37 държави по света - 16 от тях са на територията на Европейския съюз. След решението на местния парламент в южната ни съседка, Гърция стана първата страна с преобладаващо православно християнско население в света, която направи тази крачка. Точно с това си действие предизвика силното възмущение на църквата. Пред NOVA отец Никанор определи признаването на еднополовите бракове като отстъпление на хората от морала. От ЛГБТ общността разчетоха новината като знак, че подобно нещо е напълно възможно да се случи и у нас.

Гърция узакони еднополовите бракове (ВИДЕО+СНИМКИ)

Узаконили връзката си във Великобритания през 2016 г. и осъдили България в Страсбург заради отказ бракът им да бъде признат у нас, днес за Лилия Бабулкова и Дарина Коилова новината от Гърция е важен знак. Лилия казва, че решението на южната ни съседка показва, че е възможна промяна и в България.

Двете жени допълват, че на фона на категоричното решение за промяна в гръцкото законодателство, у нас от години измененията в Семейния кодекс не успяват да съберат достатъчно подкрепа. Дарина споделя, че важното е в България да има законно признат институт, който да припознава ЛГБТ двойките.

Радослав Стоянов посочва, че такъв институт е бил въведен в проекта за нов семеен кодекс през 2009 година, „но впоследствие, под силен консервативен, натиск беше премахнат“. 

От църквата са категорични - подобни промени са недопустими. Отец Никанор каза, че бракът може да бъде само между мъж и жена и институцията му отхвърля „злоупотреба с думата „брак“.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase