Извършена е оценка на експертизата и капацитета на фирмата

Южнокорейската компания Hyundai Engineering & Construction Co остана единствена в списъка на кандидатите за изграждането и пускането в експлоатация на 7-и и 8-и блок в АЕЦ "Козлодуй" с технология AP1000. Това се получи след извършената проверка на оценителната комисия по отношение на всеки кандидат за наличие на изискуем инженерно-технически и строителен опит и експертиза; икономически и финансов капацитет и наличие на всички документи. Това става ясно от разпространено официално съобщение от „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности”.

Преди извършената оценка, списъкът от компании беше съставен от кандидатите за участие Fluor, Bechtel Nuclear Power Company Limited, Hyundai Engineering & Construction Co., консорциум с лидер China National Nuclear Corporation Overseas и партньор China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co., както и China Energy Engineering Corporation Limited.

Докладът на комисията е приет и одобрен с решение на Съвета на директорите на „АЕЦ Козлодуй – Нови Мощности” по т. I.1. от Протокол № 4-2024 г. от 13 февруари.

По-рано тази седмица министърът на енергетиката Румен Радев и Андрю Лайт, помощник държавен секретар по международните въпроси към Министерството на енергетиката на САЩ, подписаха междуправителствено Споразумение за сътрудничество по проект за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй” и ядрена програма за граждански цели в България.

В края на миналата година Народното събрание реши да бъдат предприети действия за изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй” с технология AP1000. Тогава НС задължи Министерския съвет, чрез министъра на енергетиката,  до 31 март 2024 г. да предприеме всички необходими действия за вземане на решение по Закона за безопасно използване на ядрената енергия за изграждане на блок 7 с технология АР 1000, съгласно индикативен график.  Бе решено още МС до 2 февруари 2024 г. да предприеме действия за стартиране на необходимите процедури за изграждане на втори блок с идентична технология на утвърдената от АЯР Площадка N22 (8-и блок).

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase