Тарифата за март ще бъде окончателно определена в първия ден от месеца

Природният газ да поевтинее с 12% през следващия месец - това е предложила „Булгаргаз” на Комисията за енергийно и водно регулиране. От внесеното в регулатора заявление става ясно, че през март синьото гориво може да струва малко повече от 62 лева за мегаватчас, без таксите и налозите. Окончателно решение за тарифата ще бъде взето на 1 март.

Предложението за поевтиняване идва на фона на понижаване на цените на синьото гориво в Европа към най-ниски нива от юли 2023 г. насам. В четвъртък мартенските фючърси на нидерландския газов хъб TTF се търгуват около 25 евро за мегаватчас, като вчера и по-рано днес те дори поевтиняха към 24,50 евро/MWh - най-ниско ценово ниво от 17 юли 2023 г.

Зелен водород: САЩ обмислят нов „горивен” проект в Чирен

Поевтиняването на синьото гориво в Европа е в резултат на обилното предлагане на втечнен природен газ и намалените шансове за студено време в края на зимния сезон. Това, от своя страна, ще стабилизира нивата на запълняемост на газохранилищата на Стария континент, облекчавайки необходимостта от тяхното попълване през лятото преди новия отоплителен сезон. Към 13 февруари запасите в газохранилищата на ЕС възлизат на 66,22%, като в Германия те са на ниво от 71,84%, в Италия - 60,59% и във Франция - 51,60%. Освен това доставките на норвежки газ за Европа и Великобритания постоянно се увеличават след прекъсванията в съоръженията за природен газ на полуостров Нихамна.

Междувременно Европейската комисия заяви, че решението на президента Джо Байдън за известна пауза относно новите разрешения за износ на втечнен природен газ от САЩ няма да засегне американските доставки за Европа през следващите 2-3 години.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase