На конференцията по сигурността пристигна и Володимир Зеленски

На втория ден от конференцията по сигурността в Мюнхен един от основните акценти е помощта за Украйна. На форума пристигна украинският президент. В речта си Зеленски заяви, че недостигът на оръжия и боеприпаси е изкуствено създаден и трябва да бъде преодолян.  Зеленски покани Доналд Тръмп на фронта в Украйна, за да се запознае с реалността на войната. Той каза за руския президент Валдимир Путин, че в бъдеще или ще се изправи пред съда в Хага, или ще бъде убит.

Централна тема беше начина, по който Европа да преодолее зависимостта си в областта на отбраната от САЩ. Продължава и българското присъствие на форума. Николай Денков се е срещнал с австрийския външен министър и нови условия за България за сухопътен Шенген няма. Oще една от водещите теми на форума е и сигурността на Европа.

Зеленски покани Тръмп да го придружи при посещение на фронтовата линия в Украйна

„Скъпи приятели, за съжаление държането на Украйна в изкуствен дефицит за оръжия, особено артилерия и далекобойни системи, позволява на Путин да се адаптира към сегашния темп на войната”, заяви Зеленски.

„Ако Путин успее в тази война, това ще се отрази на всички нас в Европа. Ще отслаби колективната ни сигурност и отбрана. И трябва най-сетне да спрем да мрънкаме и хленчим за Тръмп. Ние не харчим повече за отбрана, защото Тръмп щял да се върне. Аз не съм американец, това решават те. Но ние не влагаме повече в отбрана, защото той щял да стане президент. А защото сами го искаме. Защото е в наш интерес. Това е ключово”, заяви Марк Рюте, премиер на Нидерландия.

„Ние модернизираме нашата армия. Трябва да ускорим още тези усилия. Много се говори за увеличаване на средствата за отбрана и трябва да интегрираме нашите възможности с тези на съседите ни като част от Източния фланг на НАТО. Отделно трябва да укрепим и зоната по Черно море - и другите държави от Източния фланг да се чувстват спокойни и готови да се защитят, ако някой реши да ги нападне”, заяви Николай Денков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase