Възпоменателни церемонии имаше днес на много места в страната

Отбелязваме 151 години от гибелта на Васил Левски. Това е денят, в който Апостолът е обесен в София. И макар възпоменателните церемонии в столицата да са утре, днес такива имаше на много места в страната.

Кулминацията на възпоменанията бяха в родното му място - Карлово, както и в Ловеч, където той е откаран след ареста си. 

В Карлово на площада пред паметника на Дякона се събраха стотици граждани от цялата страна. На церемонията бяха и военнослужещи, политици, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Председателят на НС Росен Желязков прие почетните роти на 61-а Стрямска механизирана бригада-Карлово, заяви в словото си, че „ един народ, за да пребъде, трябва да се прекланя пред своите герои”.

Идеалите на Левски, неговите завети, не просто го превърнаха в икона на българското национално освободително движение, той е икона и пример на всички поколения, каза Желязков. Церемонията завърши с проверка заря.

В понеделник в църквата, в която Левски е бил провъзгласен за дякон, ще бъде отслужена възпоменателна литургия. А по-късно на площада ще има и митинг поклонение.

Възпоменание и панихида в памет на Васил Левски се проведе вечерта и в Ловеч – градът, избран от Апостола на свободата за революционна столица на неговото движение. Там е и най-големият негов паметник у нас. Десетки хора поднесоха венци и цветя. На церемонията присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Като историческа неправда се определя това, че поп Кръстю е посочен за негов предател. Преди години в Ловеч беше поправена тази историческата неправда и площадът пред паметника на Апостола беше кръстен на него.

„На днешния ден всеки трябва да направи своя прочит, далеч от клишетата, далеч от заучените фрази и лозунгите и да чете Левски така, както сам го разбира. И така, както сам го разбира да го предава на поколенията си. Защото това, което Левски ни завеща, е да търсим силата в всеки един от нас за това, че правовата и свободна държава е дело на целия народ и трябва да го заслужим”, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Макар официалните церемонии в столицата да са предвидени за утре, софиянци избраха неделния ден, за да почетат Васил Левски. Десетки хора се стекоха към паметника в центъра на града, за да оставят венци и цветя.

Утре още от 08:00 сутринта, движението и паркирането в района на паметника ще бъдат забранени. Ще има и промяна в разписанието на маршрутите на градския транспорт, който минава в центъра на града. Ще бъдат изградени и контролно-пропускателни пунктове за преминаване.

Възпоменателната церемония ще започне в 18:00 часа. А час по-рано в храма „Св. София” ще бъде отслужена архиерейска панихида в памет на Левски.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase