Днес се навършват 151 години от гибелта на Васил Левски

България се прекланя пред паметта на Апостола на свободата. Днес се навършват 151 години от гибелта на Васил Левски. В цялата страна се поднасят венци и цветя пред паметниците на националния герой.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В столицата е въведена специална организация на движението и извънредни мерки за сигурност. В храм „Св. София” ще бъде отслужена архиерейска панихида.

„За мен е чест да съм тук и да съм облечен в четническа униформа. Васил Левски е бил много добър човек”, каза Самуел, ученик в 5 клас в 139 СУ “Захари Круша”.

„Не трябва да забравяме тази дата, защото това е човек, който е подпомогнал да се освободим, да живеем нормално. Трябва да помним делата му”, каза ученичката Виктория Дюлгерова.

Кулминацията в София ще бъде възпоменателната церемония-поклонение пред Паметника на Апостола на свободата в столицата с начало 18.00 ч. На събитието ще присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

В града на Апостола - Карлово, денят бе отбелязан с възпоменателен митинг-поклонение. Властите в града предлага от догодина честването на годишнината от гибелта на Левски да бъде само на една дата - 18 февруари.

Снимка: Благой Цицелков, NOVA

В ловешкото село Къкрина и днес продължават събитията по повод годишнината. Още преди обяд се проведе традиционният туристически поход от Ловеч до Къкринското ханче. Именно там в 11.00 ч. беше възпроизведено залавянето на Апостола на 27 декември 1872 година. Зрелищната възстановка всяка година привлича хиляди зрители от цялата страна.

Според директора на музея в Карлово Дора Чушева се пазят само косите му в мемориалния параклис. "В експозицията се наблюдават интересни материали, предоставени от родственици на Левски, сред тях снимки, семеен албум, знамето на карловския революционен комитет, както и устава на БРЦК. Освен това и последната снимка, по която е издирван", обясни тя. И допълни, че идеята честването да бъде само на 18 февруари е разумна. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase