"България може да бъде лаборатория за нови проекти", смята председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара

Френско-българската търговска и индустриална камара представи проучване на бизнес средата в България. Изследването е фундаментално, защото покрива три различни години, които ни позволяват да сравним развитието на страната ни. Референтните години са 2023, 2020 и 2019 г. В изследването не са включени 2021 и 2022 година, заради ясното влияние върху тях на последствията на пандемията и прекият първоначален ефект на войната на Русия в Украйна.

Проучването показва, че България е очевидно страна с огромен бизнес потенциал, но и страна, която като че ли не прави всичко възможно да го използва. 2023 година показва пропадане на резултатите в много от ключовите категории на изследването като например тази, наречена "България като инвестиционна среда". Тук се наблюдава постоянен срив сред далите отговор "Много привлекателна за инвестиции" и през трите изследвани години (2019 г., 2020 г., 2023 г.), а 2023 г. получава резултат от едва 8%. Най-големите проблеми пред инвеститорите са ни познати до болка - липсата на качествена работна ръка, бюрокрацията, неефективна администрация.

Френски стартъп компании развиват дейност в България

Добрите страни на България - и тук, както във всяко подобно измерване, на първото място се изтъква добрата, предвидима и стабилна данъчна система. Следват членството ни в Европейския съюз и цената на труда. Интересното - една от малкото точки, по които годините показват подобрение, е тази за съдебната система. Обобщено - има по какво да работим.

„Всички компании в страната изпитват трудности да намерят кадри, изключение правят някои известни марки. Наличието на квалифициран персонал в България затруднява и новите инвестиции. В момента предприятията инвестират в знанията на своите служители. Над 80% от анкетираните фирми смятат да повишат знанията и уменията на работещите”. Това заяви Весела Тодорова-Мозеттиг – директор на Френско-българската индустриална камара в предаването „РеВизия” по NOVA NEWS.

Тя изтъкна факта, че вече се повишават работните заплати в страната. „България трябва да се движи поне към средно ниво на заплащане спрямо страните от ЕС, да не сме дестинацията с най-ниски доходи. Това е важно за устойчивостта на икономиката в дългосрочен план”, каза Тодорова.

Като негативи на българската икономика бяха посочени остарялото законодателство, бюрокрацията. Тодорова каза, че от Камарата поддържат диалог с представители на изпълнителната власт.

Според доклад на Френско-българската индустриална камара корупцията тук не е толкова голям проблем. Вероятното обяснение е, че стоките, произвеждани от френски инвеститори, са насочени за износ, каза тя.

Като добри страни за развитие на бизнес в България Весела Тодорова каза, че данъците са първият фактор, на който се обръща внимание. Свободните терени също са плюс за страната ни. „България може да бъде лаборатория за нови проекти. Лесно се започва дейност, въпросът е тя да издържи във времето”, допълни директорът на Френско-българската индустриална камара. 

Четвърто издание на Наградите за иновации на Френско-българската търговска камара 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase