Подкрепата за Украйна е стратегическа инвестиция в сигурността на Европа

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в редовното месечно заседание на Съвета „Външни работи“ в Брюксел. Министрите на външните работи на държавите членки обсъдиха ситуацията в Близкия изток, руската агресия срещу Украйна и обстановката в региона на Сахел.

Мария Габриел: Алексей Навални се бори за свобода и защитава демократичните ценности

"Загрижени сме от хуманитарната ситуация и от риска от регионално разпространение на конфликта. Достъпът до хуманитарна помощ и защитата на всички цивилни трябва да бъдат приоритет. България подкрепя решение на принципа на две държави. Важно е да има споразумение, което да гарантира сигурността и на двете страни", коментира вицепремиерът.

Специален гост на заседанието на Съвета "Външни работи" беше Юлия Навалная, съпруга на починалия руски опозиционен лидер Алексей Навални.

Мария Габриел разговаря с френския външен министър за присъединяването ни в еврозоната и ОИСР

"В навечерието на втората годишнина от руската агресия срещу Украйна, днес отново отправихме послание за обединени усилия и солидарност с Украйна. Подкрепата за Украйна е стратегическа инвестиция в сигурността на Черноморския регион и на Европа", заяви Мария Габриел. Вицепремиерът информира и за предстоящата през април конференция за сигурността на Черноморския регион, която ще се проведе в София.

В рамките на посещението си в Брюксел Габриел се срещна и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Вицепремиерът благодари за подкрепата за присъединяването на България към Шенген. Двамата обсъдиха и теми като еврозоната, дневния ред на предстоящия през март Европейски съвет и европейските избори.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase