Едлира и Алба са готови да отнесат проблемите си до Европейския съд по правата на човека

Албанското законодателство не признава еднополовите бракове и забранява на партньорите да осиновяват деца. Една двойка - Едлира и Алба, обжалват това. Те искат да сключат брак и двете да бъдат признати от държавата за родители на техните дъщери. Знаят, че шансовете им не са големи, но не са загубили надежда и са готови да отнесат случая си до Европейския съд по правата на човека. Тяхната история разказва „Дойче веле” в епизод от поредицата „Европа в 15 минути”.

Преди пет години Едлира и Алба решават да имат дете. Това преобръща целия им живот с главата надолу. Дъщерите им близначки вече са на три години. Но първите конфликти възникват още в клиниката за репродуктивно здраве.

„Първото нещо, което лекарят искаше да знае, беше какви са отношенията ни. Казахме, че сме най-добри приятелки и че аз ще бъда самотна майка. След това каза, че съжалява, но не може да изпълни желанието ми, защото други еднополови двойки ще се възползват от него”, разказва Едлира.

Гърция узакони еднополовите бракове (ВИДЕО+СНИМКИ)

В крайна сметка друга частна клиника им помогнала. Така двете стават родители. Семейството им е обединено от любовта, но не и от закона. Албания не признава еднополовите бракове или регистрираните партньорства. По тази причина двете партньорки съдят службата по вписванията. Те искат отношенията им да бъдат официално признати, а дъщерите им да бъдат регистрирани на имената и на двете. Засега Едлира е единственият регистриран родител.

Последната инстанция в Албания за двете ще бъде Конституционният съд. Ако и той не даде резултат, Едлира и Алба са готови да отнесат делото си до Европейския съд по правата на човека.

„В Албания няма правна рамка. Дори да искат, властите не могат да действат, защото няма закон, който да им позволява да признават бракове или регистрирани партньорства между еднополови двойки. Това е така, защото Семейният кодекс ясно посочва, че бракът и гражданското партньорство са само между мъж и жена. Конституционният съд обаче може да признае, че този закон е противоконституционен, тъй като албанската Конституция не свързва семейството и пола. В нея е записано, че всеки има право да създаде семейство”, коментира Роберт Гайда, комисар по въпросите на дискриминацията в страната.

А това, че не е призната за законен родител на близначките, е най-големият кошмар на Алба. „Ако нещо се случи с Едлира, дъщерите ни ще попаднат в дом за деца. Защот, юридически погледнато, аз съм никоя”, споделя разтревожената жена.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase