Преди месец законопроектът беше приет на първо четене

Проектите за изграждане на ветропаркове в Черно море ще преминат през задълбочени изследвания за въздействие върху околната среда. Това коментира в „Здравей, България” икономистът Мартин Владимиров. Преди около месец законопроектът беше приет на първо четене в пленарната зала.

„Трябва да се провери влиянието върху морските обитатели, биоразнообразието. Тези процедури обикновено отнемат повече от две години в развитите страни – Дания, Германия, Нидерландия, Великобритания, Испания и др.”, заяви Владимиров. По думите му до момента няма данни за негативно въздействие след проведени стотици изследвания.

Депутати и хотелиери в спор за вятърните генератори в Черно море (ВИДЕО)

Йордан Господинов от Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ” обясни какви са притесненията сред хората в бранша. „В рибарския сектор имаме притеснения заради някои неизвестни. Ние сме заявили нееднократно, че сме за зелената енергия, при едно условие: сектор „Рибарство” да намери своето място в този закон”, заяви Господинов. По думите му липсват изследванията за това как перките биха се отразили на миграционните пътища, на местните биотопи и дали ще има шум, вибрации и магнитни полета.

Господинов изтъкна, че в района на ветропарковете ще бъде забранено навлизането за риболовни лодки. Владимиров опроверга това твърдение с думите, че никъде в Европа няма такава практика и риболовът не е забранен.

Парламентът прие да се разположат ВЕЦ-ове в Черно море

„Ние извършваме стопански риболов и захранваме фабрики, които изнасят за Китай и Япония”, заяви Господинов. Той обясни, че корабите за стопански риболов са големи и ползват влачещи уреди.

„Разстоянието между две вятърни турбини е между 900 и 1800 метра. Инвеститорите и рибарите сключват споразумение в началото на строителството и перките се разполагат така, че корабоплаването да е най-лесно”, отговори Владимиров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase