Според собственик на бензиностанция от около седмица има спокойствие на пазара

Цените на бензина, дизела и пропан-бутана от началото на февруари стремглаво вървят нагоре. При дизела например увеличението е с повече от 10 стотинки. Докъде ще стигнат цените на горивата и възможно ли е да надскочат три лева, както прогнозират експерти?

 

"Тенденцията не е много благоприятна. Причината е, че петролът е борсова стока и пряко се влияе от процесите в света. Този път катализатор за повишаване на цената се оказаха атаките на хутите срещу търговци и кораби в Червено море. Това пряко се отрази върху борсовата му цена. От един месец наблюдаваме повишаване на тарифата". Това коментира в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS Ангел Димитров, собственик на бензиностанция.

По думите от около седмица има спокойствие на пазара на търговията с петрол. „Няма да очакваме различни цени от тези, които наблюдаваме на бензиностанциите в момента”, добави Димитров.

Според експерти е възможно поскъпването да продължи през следващите седмици, ако се задълбочи конфликта в Израел и напрежението около корабния трафик в Червено море.

Според мъж, живял в Германия животът у нас е по-труден, отколкото на Запад, а цените на горивата спрямо доходите са проблем.  Търговците отбелязват, че цените нарастват, но смятат , че това е неизбежно спрямо цените на световния пазар.

По думите на експерти ръст в цената на горивата се забелязва от няколко седмици насам. А причините са много.

„Последните седмици пазарът се беше успокоил, а после рязко тръгна нагоре. Виждаме 7-8 долар на барел по- висока цена, отколкото беше преди 2-3 седмици”, добавя Димитър Хаджидимитров. Той добави, че увеличението няма да се усети съществено от потребителите.

Според него в момента пазарът е наистина спокоен , хората пътуват по - малко защото е такъв сезона. Увеличението няма да се отрази толкова на джоба на крайните потребители”, каза още Хаджидимитров.

Според председателя на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев има тенденция към повишаване на цената на суров петрол.

„Данните за инфлацията в САЩ оказват натиск върху цената на петрола. Важно е и какво ще стане в Израел. Как ще се развие тази война и какви рискове тя предлага на пазара на суров петрол”, каза Бенчев

Стабилният курс на долара за момента също трябва да допринесе за стабилизирането на цените.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase