Той откри група за охрана на границата със Сърбия, която ще се базира в Годеч

Засилват присъствието на гранични полицаи при българо-сръбската граница край Годеч. От днес група от 28 граничари ще пазят пограничния район. Преди две години тази структура беше закрита от МВР.

Българо-сръбската граница е изходът за Западна Европа на незаконно влезлите у нас мигранти. През миналата година на нея са били задържани 2227 души, като 2144 от тях – на зелена граница.

Изпратил съм всичко постигнато по управленската програма. в следващите дни може да има индивидуални разговори. Ако премиерът и вицепремиерът решат - готов съм да продължа започнатото след ротацията. Това заяви от Годеч вътрешният министър Калин Стоянов.

Преди четири години след реформа в МВР граничните полицаи в града бяха преместени в управлението в Калотина. Предвижда се сега в Годеч денонощно да заработят 28 граничари. 

Миграционният натиск на българо-турската граница намалява

На 7 км от границата със Сърбия Лефтер от село Ропот разказва, че е взел мерки как да пази къщата. Но не заради страх от мигранти, а защото по думите му времената били други. "Пазя се с катинари, заключвам се, имам и кучета. Минават тук най-различни хора с ранички, но не ни закачат", обясни той.

Проблем за жителите на пограничните села край Годеч се оказва това, че полицията в града работи до 17,30 часа. След това, ако се стане кражба, идвали полицаи чак от Костинброд, който е на 35 км от Годеч.

По време на речта си министърът заяви, че е поел ангажимент да възстанови абсолютно всички гранични управления и групите за охрана на държавната граница.

"Пограничните районни полицейски управления също ще заработят отново. Всички са закрити преди около 2 години под предлог, че се извършва реформа в МВР. Най-добре да попитате гражданите на Годеч дали населението е пострадало. Служителите, които ще работят тук, ще бъдат преназначени. Взехме решение да изтеглим командированите на границата служители от Жандармерията и от Националната полиция, те са изпратени в малките населени места. Заехме целия незает щат в "Гранична полиция", процедурата за наемане на още 1260 човека е в ход, ще се закупят и високопроходими автомобили", обясни той. 

Директорът на ''Гранична полиция" Антон Златанов на свой ред отчете подобрение в дейността по охрана на границата.

"Трябва да надграждаме, затова и се създава група за охрана. Предстои плавен преход, така че да не се наруши работата. Посланието ми към колегите е да продължат да носят униформата с чест и отговорност и да се усети присъствието на органите на реда. Местните хора имаха силно искане да се възстанови групата, а след анализ преценихме да я възстановим. Ще имаме смесени екипи с "Фронтекс" в Годеч и Драгоман", обясни той. И допълни, че границата е разпределена на участъци и всеки знае за кой отговаря.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase