Неговата детонация може да наруши всичко - от военните комуникации до мобилните приложения

Съединените щати смятат, че Русия разработва базирано в Космоса ядрено оръжие за противодействие на сателити. Неговата детонация може да наруши всичко - от военните комуникации до мобилните приложения за споделено пътуване.

Според американски източник системата ще включва ядрено взривно устройство, поставено в орбита.

Владимир Путин заяви, че Русия е против разполагането на ядрени оръжия в Космоса, а неговият министър на отбраната категорично отрече съобщенията, че Русия разработва ядрен потенциал за Космоса.

Руският товарен кораб "Прогрес МС-25" беше изстрелян към МКС

Съобщенията за възможна руска разработка се появиха, след като на 14 февруари председателят на комисията по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ от Републиканската партия направи загадъчно изявление, в което предупреди за "сериозна заплаха за националната сигурност".

Най-ясният признак, че според Вашингтон Москва работи по космическо антисателитно ядрено оръжие, беше коментарът на говорителя на Белия дом в четвъртък, че Съединените щати смятат, че разработваната система би нарушила Договор за принципите на дейността на държавите по изследване и използване на космическото пространство.

Договорът от 1967 г. забранява на страните, които са го подписали - включително Русия и Съединените щати - да поставят "в орбита около Земята обекти, носещи ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Любомир Мартинов, БТА