18 на сто от анкетираните мислят, че в някои случаи агресията у дома е оправдана

40% от българите имат познати, станали жертви на домашно насилие. 18 на сто твърдят, че има случаи, в агресията у дома е заслужена. Според 13% от сънародниците ни удрянето на шамар не представлява домашно насилие.

Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на домашното насилие. Изследването е реализирано в периода между 17 и 24 януари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1016 души на възраст над 18 г.

Домашно насилие в Ловешко: Мъж прати 14-годишно момиче в болница

Проучването регистрира висока чувствителност към домашното насилие - 82% от участниците смятат, че то е сериозен проблем за българското общество. Над две трети (69%) са на мнение, че има форми на агресия в семейството, които се приемат за нормални в обществото ни.

11% от сънародниците ни смятат, че има форми на домашно насилие, които може да бъдат оправдани.

Близо половината от българите (48%) твърдят, че проблемите в семейните отношения трябва да се разрешават само в семейството. Наблюдава се разлика в мнението на мъжете и жените – при мъжете превес има подкрепата за твърдението, докато по-голям дял от жените изразяват несъгласие.

Постоянен арест за жена, ударила с тесла мъжа си в Сливен

Регистрират се форми на агресия, които остават подценени за част от обществото. Една пета (20%) от респондентите са на мнение, че проявите на ревност са признак на любов. Според 15% е нормално да проверяваш телефона, чатовете и обажданията на партньора си. С това са съгласни по-често мъжете, отколкото жените, както и ниско образованите.

25 на сто определят като неприемливо поддържането на приятелски отношения с противоположния пол, когато си обвързан. Тези консервативни нагласи са по-характерни за мъжете, хората над 60 г., тези с ниско образованите и жителите на малките градове и селата.

Според 25% обидите, псувните и заплахите не са форма на домашно насилие.

Скубане и удари с юмрук: Мъж е обвинен в побой над възрастната си майка

18% от анкетираните смятат, че има случаи, в които домашното насилие е заслужено, а 11% - че жертвите на домашно насилие сами са си виновни. Според една четвърт контролът върху начина на обличане не е форма на домашно насилие.

13% твърдят, че заплахите, социалната изолация и ограничаването на контактите, включително и удрянето на шамар, не се включват към графата „домашно насилие“. Сексуалният контакт без желание на партньора в най-голяма степен се разпознава като форма на домашно насилие. Въпреки това, 7% от обществото не го приема като такова.

"Темата на NOVA": В капана на страха (ВИДЕО)

Сред водещите фактори за насилието според българите са злоупотребата с алкохол и наркотици (81%), психологически проблеми (64%) и финансови затруднения и зависимост (60%). 4 от 10 души признават, че техен близък или познат е бил обект на домашно насилие. Това споделят близо половината (48%) от жените.

Мнозинството от респондентите (55%) по-скоро или изцяло не вярва, че полицията и правосъдната система в България могат да се справят с домашното насилие. Този дял се препокрива с дела на хората, които се определят като неинформирани по отношение на правните мерки, които може да се предприемат при случаи на домашно насилие.

Малко над две трети от българите (67%) считат, че са необходими законодателни промени, с които да се увеличи наказанието при случаи на домашно насилие.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase