Те бяха спечелени от независимия Желязко Гагов

Върховният административен съд обяви кметските избори в Панагюрище за недействителни. Вотът беше спечелен от независимия кандидат Желязко Гагов. Той победи с 28 гласа на втори тур дългогодишния кмет на града Никола Белишки. 

Според решението на върховните магистрати новият кмет, който от три месеца управлява Панагюрище, до седмица трябва да освободи поста.

„Аз приемам решението на институцията Върховен административен съд. Още повече, защото не искам да има и капка съмнение в законосъобразността на избора, за да мога да упражнявам правомощията на кмет. Амбициран съм при обявяването на нови избори да се явя пак”, заяви Гагов.

Опонентът му от ГЕРБ Никола Белишки, по чиято жалба е образувано делото, твърди, че манипулацията на балотажа е извършена в една от секциите в село Поибрене.

Административният съд в Хасково обяви за недействителен вота за общински съветници

„Където даже си позволиха бюлетините да не бъдат поставени в изборните чували, така, както е разпоредено. Бюлетините са разнасяни в пакетчета, в чанти с дълги дръжки, в найлонови чанти от членовете на комисиите. Това, което мога да кажа, е, че винаги съм вярвал и вярвам, че истината рано или късно намира своето място”, заяви Белишки.

Общинската избирателна комисия трябва да прекрати правомощията на сегашния кмет до седем дни. Пред NOVA от ОИК казаха единствено, че ще изпълнят решението на Върховния административен съд. Така над 20 000 жители на Община Панагюрище след няколко месеца ще трябва отново да отидат до урните, за да избират кмет.

Датата на новите избори ще определи президентът с указ. А до провеждането им местният парламент ще трябва да определи временно изпълняващ длъжността кмет.

Припомняме, че в началото на февруари Административният съд в Хасково обяви за недействителен вота за общински съветници.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase