Neuralink успешно имплантира чипа миналия месец

Първият човек с имплантиран мозъчен чип от „Нюралинк” (Neuralink) изглежда се е възстановил напълно и е в състояние да управлява компютърна мишка, използвайки мислите си, каза основателят на стартъп компанията Илон Мъск, цитиран от „Ройтерс”.

Компания на Мъск имплантира мозъчен чип на човек

„Има добър напредък, без неблагоприятни ефекти. Той е в състояние да движи мишка по екрана само с мисъл”, съобщи Мъск в „Екс”.

Предприемачът каза още, че Neuralink сега се опитва да получи от пациента възможно най-много кликвания с бутона на мишката. От компанията не са отговорили веднага на искането на „Ройтерс” за повече подробности.

Neuralink успешно имплантира чип на първия си пациент миналия месец, след като през септември получи одобрение за набиране на хора за изпитвания.

Футуролог: Целта на Мъск е колективно интелигентно пространство, в което да обменяме мисли и идеи

Изследването използва робот за хирургично поставяне на имплант за мозъчно-компютърен интерфейс в област на мозъка, която контролира намерението за движение, казаха от Neuralink. От компанията допълниха, че първоначалната цел е да се даде възможност на хората да управляват компютърен курсор или клавиатура, използвайки мислите си.

Революционна технология: Какво се очаква след успешното имплантиране на чип в мозъка на човек

Илон Мъск има големи амбиции за Neuralink, казвайки, че компанията ще улесни бързото хирургическо поставяне на своите чипове за лечение на заболявания като затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения.

Компанията, която беше оценена на около 5 милиарда долара миналата година, беше изправена пред многократни призиви за проверки по отношение на протоколите ѝ за безопасност.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Елена Христова, БТА