Визитата на българския премиер е по покана на френския президент

Министър-председателят Николай Денков пристигна във Франция по покана на президента Еманюел Макрон. В Елисейския дворец двамата ще говорят за важните аспекти на двустранното  сътрудничество в енергетиката, сигурността, отбраната, търговията и селското стопанство, съобщиха от правителствената пресслужба.

Ще бъдат обсъдени и общите усилия на България и Франция за поддържане на сигурността в Европа и тяхната активна роля в укрепването на трансатлантическите връзки. Във фокуса на разговора ще бъде и подкрепата за Украйна и нейния народ чрез национални усилия и чрез структурите на ЕС и НАТО.

Денков ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в Париж

"Оценявам куража българските власти от самото начало на конфликта, да преобърнат парадигмата в отношенията си с Русия. Искам да поздравя за усилията, които бяха положени от вашето правителство, за да влезе още повече в европейската интеграция", подчерта президентът на Франция. 

България играе активна роля във важния Източен фланг на НАТО, като вече е изпълнила целта за 2% от БВП като разходи за отбрана. Очаква се президентът Макрон и премиерът Денков да говорят и за стъпките за присъединяване на страната ни към еврозоната и пълната интеграция в Шенгенското пространство.

"Българското правителство и парламентарното мнозинство в страната ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ чрез национални усилия и чрез структурите на ЕС и НАТО. България вече е изпълнила целта за 2% от БВП като разходи за отбрана и продължава да го прави, укрепвайки собствените си способности и оперативната съвместимост на важния източен фланг на НАТО", уточни българският министър-председател. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase