Според председателя на Нотариалната камара така възрастните хора ще бъдат по-защитени

В свое разследване журналистът на NOVA Мариета Николаева показа как с фалшиви завещания са придобивани апартаменти на починали възрастни хора, живеещи сами и без наследници. След материала Нотариалната камара внесе предложение за изменение на Закона за наследството.

В студиото на „Пресечна точка” председателят на Нотариалната камара Димитър Танев заяви, че за 11-и път внасят предложение до Министерството на правосъдието за това да се създаде регистър на уязвимите лица.

След разследване на NOVA: Нотариалната камара внесе предложение за изменение на Закона за наследството

„Регистър, какъвто има в 12 европейски страни. Хората, които са на границата на дееспособността, да посочват някого, който да присъстват при всички техни волеизявления пред нотариус. Така ще се осветли процесът, за да не се злоупотребява с възрастни хора”, коментира той.


„Когато едно лице отива и носи завещание пред нотариуса, преди това да има уведомяване на законните наследници, да им се дава срок”, призова още Танев.

"Криминални сделки": Имотни измами с фалшиви завещания

„Установяването на автентичността на едно завещание е дълъг процес, има експертизи и се извършва пред съда. Не нито при нотариус, нито при Агенцията по вписванията”, заяви председателят на Нотариалната камара. Той акцентира, че завещанието има много голяма стойност, образно казано, на нотариален акт.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase