Според ЕК инвестициите ще помогнат за технологиите на бъдещето

Днес Европейската комисия представи т.нар.”Бяла книга" как да се овладеят нуждите на Европа от цифрова инфраструктура.

В Европейския съюз действат над 60 големи и средни телеком оператора, докато в САЩ и Китай големите играчи са само по трима. България също е пример за силно фрагментиран пазар. Така европейският сектор е поставен в неблагоприятна позиция преди фундаменталната промяна на пазара, подхранена от технологичното развитие на мрежите, заради невъзможността на десетките малки играчи да финансират промяната. Днес Комисията призна този факт и представи новата си политика.

„Телекомуникационният сектор страда от фрагментиран пазар, липсва единен пазар. Телекомуникационните фирми работят основно на национално равнище и всички ние виждаме, когато пътуваме из Европа, че има празнини, когато няма свързаност”, заяви Маргрете Вестагер, заместник-председател на Европейската комисия.

Изкуственият интелект – възможност или опасност за служителите

За да се промени това, са нужни инвестиции - най-вече в нова технологична инфраструктура. „Говорим за мрежа, за софтуерни услуги, за това, което ще ни помогне да се позволи технологично развитие. Питаме се имаме ли инфраструктурата и тези, които могат да го направят, имат ли възможността да го направят. И отговорът е не”, заяви Тиери Бретон, европейски комисар за вътрешния пазар.

Консолидацията на телеком пазарите ще позволи повече и по-качествени инвестиции, запазване на дигиталния суверенитет на Европа и засилването на нейната конкурентоспособност в сектор, който ще предопредели нашето бъдеще. Какви обаче ще са ползите за потребителите? Отговорът потърсихме от Лиз Фър - представител на Европейска асоциация на операторите на телекомуникационни мрежи.

ООН ще използва роботи, за да постигане своите глобални цели (ВИДЕО)

"Потребителите зависят от нашите мрежи, те ги използват всеки ден на работа, в училище, за каквото и да било, у дома, свързвайки се с общини, лекари и т.н. като граждани това е важно. И с това се надяваме, че този свят хвана вълната за бързо внедряване на високоскоростна свързаност. Така че, колкото по-добре, колкото по-силен сектор на телекомуникациите в Европа имате, толкова по-бързо можем да го внедрим и колкото по-бързо можем да се уверим, че цяла Европа е свързана и способна да прави иновации, да бъде конкурентоспособна с други части на света. Така че мисля, че има какво да спечелим от тази "Бяла книга", заяви Лиз Фър, директор на Европейската асоциация на операторите на телекомуникационни мрежи.

Според комисията инвестициите в инфраструктура ще помогнат и за технологиите на бъдещето - като автономните автомобили и телемедицината, например. Изследвания на пазара показват, че дигитализацията може да бъде мощен инструмент за растеж на икономиките ни. Данните показват, че общият резултат може да достигне до добавени 1 трилион евро към европейските икономики. В същото време, Комисията обяви колко пари ще са нужни за инвестиции и откъде ще дойдат те.

„За следващите 6 години 200 млрд. трябва да се инвестират. Ние сме либерали и предпочитаме да не използваме публични средства, а да използваме частни инвестиции, но искаме да създадем подходяща рамка, за да ги привлечем”, заяви Тиери Бретон.

Пример за новата политика на комисията е и вчерашното одобрение на консолидацията между Orange и Másmóvil в Испания – сделка на стойност 18,6 милиарда евро.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase