Според Бонев решенията в СОС не се взимат от съветниците на ПП в общината

Отново напрежение в Столичния общински съвет, където за втори път избираха състав на комисиите. Първият опит беше блокиран от областния управител Вяра Тодева заради пропуски в процедурата.

След гласуването промяна дойде само в една от комисиите - тази по закона за КПКОНПИ, където Бонка Василева от ДБ напусна мястото си и го отстъпи на Антон Хекимян от ГЕРБ. Това се оказа принципно решение, продиктувано от „Спаси София”,  които още миналия път започнаха да си правят отводи, като обвиниха ГЕРБ, БСП, „Синя София”, ИТН, отцепниците от „Възраждане” в коалиция. 

СОС избра членовете и ръководствата на постоянните комисии

ГЕРБ взеха пет комисии, като най-ключови от тях са тези по финанси и икономика. БСП е с четири председателски места, от които две са в комисиите по транспорт и здравеопазване. Отцепниците от “Възраждане” ще отговарят за архитектура и околна среда. От „Продължава Промяната” ръководят две - туризъм и спорт. ИТН са начело на инженерната комисия.

След като общинарите преповториха вота си от предходното заседание, а „Демократична България” си направиха отвод, Борис Бонев призова партньорите си от „Продължаваме Промяната” за същото. „Със съжаление казваме, че намираме решението на ръководството на „Продължаваме Промяната” да се задържат двете председателски места на комисии, които всички общински съветници знаят, че са второстепенни, и по този начин да се легитимира узурпирането на СОС, за неправилно”, посочи той.

ПП оставиха този коментар без отговор. И отново вътрешен огън - общинските съветници от ПП-ДБ-СС настояха кмета Васил Терзиев да забрани честванията на Деня на Съветската армия. „Обръщаме се към кмета на София с призив да използва своите правомощия от Закона и да наложи забрана за провеждане на този триумф на смъртта, наречен „Честване на деня на защитниците на отечеството“ или Ден на Съветската армия”, призова общинският съветнис от ПП-ДБ-СС Марта Георгиева.

СОС избра членовете и ръководствата на постоянните комисии

Терзиев обясни, че не зависи от него дали да има честване. „Много държа да не се злоупотребява за политически цели. Ако някой има претенции, да отиде пред Министерство на външните работи”. 

А в залата се чу и идея, лансирана от депутата на ПП-ДБ Манол Пейков - ул. "Граф Игнатиев" да се прекръсти на "Навални". „Искаме да има улица „Навални” и улица "Кристиан Таков". Но това е тема, която ще търпи развитие”, съобщи столичният кмет.

Паметникът на Съветската армия обедини отцепниците от "Възраждане" и техните бивши колеги от партията на Костадинов, както и съветниците от БСП и ИТН. Тяхното искане е за референдум, който да върне монумента в центъра на София.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase