Каква е прогнозата до края на февруари

През почивните дни времето у нас ще се определя от мощно нахлуване на топъл средиземноморски въздух. Температурите ще са пролетни, вятърът – топъл, но на моменти силен.

В събота призори се очакват мъгли в ниските равнинни райони без вятър. В хода на денонощието облачността ще е променлива с чести разкъсвания, следобед и вечерта значителна в Западна и Централна България с потенциал за незначителни превалявания от дъжд. Сняг – над 2200 метра надморско равнище. В Източна България и по планините, най-вече северните им склонове, вятърът от юг-югозапад ще е със силни пориви до 80-90 км/ч. Дневните температури – в пролетния диапазон – между 18 и 23 градуса.

Покрай развитието на средиземноморски циклон, неделята ще е облачна. В хода на деня ще превали дъжд слабо на места в Югозападна България и по планините на Централна България. Снежната граница ще остане високо над 2000 метра. Вятърът ще е с умерени пориви, а температурите следобед – малко по-ниски от съботните – от 13 до 18 градуса.

Последните дни на февруари ще останат по-топли от обичайното. В западната половина на страната ще е по-хладно, докато в останалата част на България отново се очакват стойности на термометрите до 20, на места и малко над 20 градуса.

В понеделник облаците северно от Стара планина ще се разкъсват, а валежи там няма да има. В Югозападна България обаче такива ще има, но строго локални и относително слаби. След сутрешните мъгли, във вторник ще е слънчево. Около средата на седмицата Балканите ще попаднат в плен на пореден циклон от Средиземноморието. Ако той запази текущата си сила и траектория, ще има валежи в първите дни на март, по-съществени в Южна България.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase