Спасяването на фактите се оказа най-трудната битка

Броени дни след еуфорията от края на Зимната олимпиада в Пекин през 2022 г. светът замлъкна от ужас. В ранните часове на 24 февруари Русия започна военна офанзива в Украйна, определена от Кремъл като „специална военна операция“.

В изненадващо телевизионно обръщение президентът Владимир Путин каза:

„Който се опита да ни попречи и още повече - да създаде заплахи за страната ни, нашият народ, трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен и ще доведе до такива последици, с каквито никога не сте се сблъсквали в историята".

Военните действия в Украйна засегнаха всеки аспект от живота не само в Европа – доставките на газ, износът на зърно, финансовите пазари, политическата картина по света. Отключи се и нов бежански проблем. Сред най-засегнатите обаче се оказа медийният свят. Неверни твърдения, забранени телевизии, ограничена интернет информация, манипулирани снимки и видеа, държавна пропаганда. В океана от информация далеч не всичко, което четем, гледаме и слушаме за войната в Украйна, отговаря на истината.

Сред най-емблематичните битки на територията на информацията беше Буча.

В края на март, на около 40 км северозападно от Киев, бяха открити над 400 убити цивилни граждани - тела, премазани от танкове, вързани и изтезавани, разстреляни хора. Първоначално руското правителство твърди, че при изтеглянето на войските от Буча на 30 март трупове по улиците не е имало. Сателитни снимки и проверени кадри обаче показаха обратното – телата на стотиците убити са факт. ООН обяви, че започва разследване.

Биологични оръжия, финансирани от САЩ

Малко след началото на войната в публичното пространство се разпространи слух, че САЩ са финансирали, разработили и изпълнили секретни програми за биологични оръжия в украински лаборатории. Тествали са ги върху местното население и са снабдили Украйна с тях, за да атакува Русия. Зеленски отхвърли обвиненията. Пентагонът излезе с официално опровержение.

ООН също обяви, че няма никакви данни за наличието на тайни биологични оръжия в Украйна. Учени и експерти от различни държави представиха информация за работата на биолаборатории в Украйна, които обаче работят за изучаването и идентифицирането на патогени. И определиха информацията на Русия като преднамерена манипулация. И до момента никой не е намерил доказателства за съществуването на лаборатории в Украйна, които произвеждат биологични оръжия.

Хиляди манипулирани снимки и видео кадри заляха интернет пространството

Фалшиви апокалиптични снимки показаха предполагаема атака над украинския град Мариупол. Проверка на разпространените кадри показа, че те са стари - от гръмотевична буря, от която се чуват оглушителни звуци. Видеото със силен звук и внезапни проблясъци в небето е заснето в руския град Волжск на 28 юни 2021 г. В часовете след началото на руската инвазия в Украйна хиляди потребители споделиха изображенията в Twitter, Facebook, Instagram и TikTok.

В социалните мрежи бяха разпространени и кадри, с които се твърдеше, че Русия е показала атомна бомба след инвазията в Украйна. „Русия показва атомна бомба от 50 мегатона (Цар), 4000 пъти по-мощна от тази на Хирошима“, предупреждава потребител, който сподели видео в TikTok, на което може да се види как мъже откриват гигантско взривно устройство. Оказа се, че кадрите са на реплика, показана през 2015 г. на изложение за най-мощното ядрено оръжие в историята, взривено през 1961 г. На излъчените кадри може да видите логото на руската телевизионна мрежа RT, която публикува това съдържание в канала си в YouTube на 23 август 2015 г.

Една от най-популярните снимки от началото на войната в Украйна е на момиче, седнало в автобус с оръжие в ръка. Фотосът, публикуван в мрежите, придружен с коментари като „Ежедневието в Украйна“ или „Младо украинско момиче, отиващо на работа в автобус, но подготвено в случай на руска инвазия“. Проверка на изображението показа, че снимката изобщо не е направена в Украйна, нито е актуална. Кадърът е от Русия и е заснет през 2020 г. Главният герой е руската инфлуенсърка Екатерина Гладких, която се връща от снимки в родината си през март 2020 г., Впоследствие тя се превърна в лице от популярно меме.

Още в началото на войната изображения на десетки противовъздушни ракети в нощното небе на Украйна разтърсиха социалните мрежи. Записът, пуснат в социалните мрежи, показва проблясъци и светлинни кълба в нощното небе над града, а на фон се чува сирена за въздушна атака и експлозии. Всички кадри се оказаха фалшиви - от видеоиграта War Thunder.

В мрежата беше разпространено и видео, показващо предполагаема въздушна атака на украинска територия след нахлуването на Русия. Видео, което се оказа инфографична симулация на Втората световна война.

Публикации, разпространени в социалните мрежи, свързаха кадрите на силна конфронтация и въздушни бомбардировки. В действителност изображенията не са свързани с нахлуването в Украйна, а са цифрова анимация на Втората световна война, както е посочено от потребителя, първоначално е качил материала.

В мрежата бързо се разпространиха и изображения на млада плачеща жена, която твърди на различни езици, че 17-годишната дъщеря на президента, Александра Зеленска, „мрази баща си“ и го нарича „нацист“ и „убиец на украинския народ“. Руски уебсайтове също споделиха твърдението. Жената на снимката въобще не е дъщерята на Зеленски, както показа проучване на DW Factcheck. Снимката е взета от видео на съвсем различно момиче, появило се в интернет през 2017 г. Дъщерята на Зеленски e родена през 2004 г. и е значително по-млада от жената във видеото.

В друг случай президентът бе представен във фалшиво видео, създадено с помощта на изкуствен интелект (AI). В кадрите той „насърчава“ своите граждани да „оставят оръжието“ и да се предадат.

Впоследствие много други клипове бяха споделени онлайн. Сред тях беше и манипулирано видео, което „уличава“ Зеленски в притежание на големи количества кокаин, какъвто слагал на бюрото си по време на видеоконференции. Проверка на кадрите показа, че наркотикът е поставен с помощта на изкуствен интелект, а оригиналните кадри на същото видео показват, че бюрото му е празно.

От началото на войната са създадени множество фалшиви профили във всички социални медии, стотици манипулирани видеоклипове и редактирани снимки, които нямат нищо общо с действителността. В редица държави бяха забранени руски медии, Русия пък обяви десетки медии за нежелани организации.

Руската Дума прие и закон, според който разпространителите на "фалшива информация", подлежат на затвор между 3 и 15 години. Беше обявен и списък със забранените медии, сред които „Медуза“, телевизионния канал „Дождь“, „Ехо Москва“, BBC, Радио „Свободна Европа“, „Дойче Веле“, „Настоящее время‘ и редица други. Част от тях се изнесоха и започнаха работа в други държави.

От своя страна ЕС отне лицензите на руския телевизионен канал "Русия днес" и на информационната агенция "Спутник", като забрани на операторите на територията си да ги излъчват. Във всички държави бяха създадени специални медийни звена, които работят по проверка на фактите и борба с фалшивите новини. 

И въпреки всички опити, истината се оказва първата сигурна жертва на военните действия, а спасяването на фактите – най-трудната битка.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase