Те се превърнаха в емблема на конфликта

Около 20% от войниците на фронта в Украйна в момента са жени. И с всеки изминал ден все повече украинки се включват в бойните действия. Рускините не правят изключение. През март миналата година министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви по повод Международния ден на жената, че близо 44 500 жени служат в армията в момента. А една от емблемите на руската мобилизация стана клипът с „Валкирия“.

Млада и красива жена, с камуфлажни дрехи и Калашников в ръка. „Валкирия“ всъщност се казва Наталия и е от региона на Урал. И тя не е единствената рускиня, която приканва дамите да се включат в бойните действия и в наречената от Шойгу „очарователна армия“. Те са снайперисти, оператори на дронове и водят битки на фронтовата линия. Лицата им виждаме рядко и за тях знаем малко.

Някои жени обаче се превърнаха в емблема на войната между Русия и Украйна. Те не водят битка с оръжие в ръка, а с думи. С мисъл и стратегия. С това, че са застанали зад мъжете, които водят държавите им. Кои са жените зад големите политици в Украйна и в Русия и какво знаем за тях?

ЮЛИЯ НАВАЛНАЯ – ЖЕНАТА, ИЗГРАДИЛА ОБРАЗА НА АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИ

„Политикът Навални е съставен от двама – Юлия и Алексей”

Думите са на журналистката Евгения Албац, която е общувала със семейството на Навални отблизо. Тя описва ролята на Юлия в интервю пред Independent през 2021. Според нея Юлия е чела всичко, написано от Навални, преди то да бъде публикувано. Тя е поддържала социалните му мрежи, избирала е дрехите му и е помогнала за изграждане на този образ. „Юлия е скалата, която стои зад Алексей”, каза бившият мениджър на Фонда за борба с корупцията (ФБК) Владимир Ашурков.

Сега Юлия Навалная стъпва напред със заявката, че ще поеме ролята на мъжа си като лидер на руската опозиция.

„Владимир Путин уби моя съпруг Алексей Навални. Путин уби бащата на моите деца, отне ми най-скъпото. Най-близкият ми и любим човек”. Това каза съпругата на руския опозиционер, след като от Федералната служба за изпълнение на наказанията съобщиха, че на 16 февруари след разходка Навални се е почувствал зле и е починал.

Тя и Алексей се запознават в края на 90-те години по време на екскурзия до Турция. Тогава са 22-годишни. В интервю пред руския писател и политик Захар Прилепин Алексей признал, че от самото начало е впечатлен от нея – „блондинка, красавица, знае имената на всички министри”. Женят се след две години.

„Омъжих се за млад мъж на име Алексей – човек, с когото от самото начало беше ясно, че са възможни резки обрати и с това нищо неочаквано не се случи за мен”, казва Юлия в началото на брака им, от който се раждат дъщеря им Даша и сина им Захар.

По думите на Навалная двамата с Алексей са били най-добрите приятели един на друг и са се старали да прекарват заедно, колкото се може повече свободно време. Тя е завършила международни икономически отношения, била е на стаж в Дания, след което се връща в Москва и работи в банка, а после в международна компания. „Веднъж на 31-ви декември бях в офиса до 9 часа вечерта, след което Алексей каза, че вероятно това не е много здравословно”, припомня си тя в интервю през 2014 г. Когато неговата дейност се разраства, за нея става все по-трудно да си намери работа. „В каквато и организация да отида, ще бъде тежко и за тях, и за мен”, разказва Юлия в интервю пред „Афиш”.  

Снимка: БТА

ЛЮДМИЛА – ПОСЛЕДНАТА СЪПРУГА НА ВЛАДИМИР ПУТИН

Людмила Шкребнева е родена на 6 януари 1958 година в Калининград. Започнала да учи за инженер, но се отказва от професията и стартира работа като стюардеса на вътрешни полети. В една от почивките между полетите Людмила отива на концерт, където се запознава с Владимир Путин, тогава офицер от КГБ. Две години по-късно се женят.

И ако Юлия Навалная присъства максимално ярко в публичните изяви на своя съпруг, руският президент допуска много премерено участие в публичното пространство на Людмила Путина, докато тя беше негова съпруга. Информацията за нея и по времето, когато тя е първа дама, и след развода ѝ с Путин, е доста оскъдна. Людмила е инициатор за създаването на Центъра за развитие на руския език. Самата тя владее немски, испански и френски. Интересите ѝ са насочени към театъра, музиката, литературата, но никога не е настъпвала в политическите територии. В публичното пространство Людмила изказва мнение основно за руския език и образованието в Русия. 

Снимка: gettyimages

Бившата съпруга на Путин и мъжът ѝ разпродават имотите си в Испания

Фигурата на жената, която е редом до своя съпруг, става рядкост за руското общество, особено след като през 2013 г. Владимир Путин се развежда със съпругата си Людмила. Повечето съпруги на руски политици не се появяват в публичното пространство.

След развода им президентът на Русия лаконично казва, че решението е взето от двамата и че първо би се погрижил да омъжи бившата си съпруга. Така, през 2016 г., тя сключва брак с 20 години по-младия от нея Артур Очеретни и приема фамилията му. Тогава в медиите започва да се появява информация за нейни скъпи имоти и участие в компании. През 2023 г., по информация на испанския ежедневник „Ел Мундо”, Людмила и новият ѝ съпруг започват спешна продажба на скъпите си имоти в Испания заради опасения от санкции от Европейския съюз.

Алина Кабаева – гимнастичка, депутат и медиен директор

Снимка: gettyimages

В медиите започва да се появява информация, че Владимир Путин има близки отношения с гимнастичката Алина Кабаева. Това обаче никога не е потвърдено публично. Твърди се, че Кабаева придобива много имоти след началото на връзката си с президента. През 2011 г. тя е купила четири огромни апартамента в сгради в курортния център Сочи, от които най-внушителният е пентхаус от 2600 кв.м. с басейн, кино и собствена площадка за хеликоптер на покрива. Името на Кабаева попадна и в шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, които влязоха в сила през юни 2022 г.

През 2008 г. Путин директно бе попитан дали има интимни отношения с Кабаева. Отговорът му беше категоричен : "Съществува личен живот и на никого нe е позволено да се намесва в него. Винаги съм се отнасял отрицателно към онези, които с някакъв грипозен нос и еротичните си фантазии се намъкват в живота на другите".

От 2007 година Алина Кабаева е депутат в Държавната дума от управляващата партия "Единна Русия". Член е и на Висшия съвет на партията. Година след развода на Путин, Кабаева оглавява съвета на директорите на "Националната медиа група" на Русия. По време на юбилейно събитие тя сравнява информационната дейност с бойно оръжие. „По значимост тя не отстъпва на автомат „Калашников”, казва Кабаева на 7 февруари 2023 г., цитирана от tvcenter.ru. Това става година след нахлуването на Русия в Украйна. В руските медии, оглавявани от Кабаева, тази война се нарича „специална военна операция”.

Марина Овсянникова – бунтът на журналистите

В противовес на информационното затъмнение от Кремъл, на 14 март 2022 г. журналистката от „Първи канал” Марина Овсянникова показва в кадър по време на живо предаване на програма „Время” антивоенен плакат на руски и на английски. Това става седмици след началото на бойните действия.

"No War

Остановите войну, не верьте пропаганде, здесь вам врут.

(Спрете войната, не вярвайте на пропагандата, тук ви лъжат)

Russians against war      

(Руснаци срещу войната)", пише на плаката. 

Веднага излъчването е спряно. Тя е арестувана. Известно време за нейното местонахождение нямаше информация. Самата Овсянникова е дъщеря на рускиня и украинец. Сега тя е в чужбина. Нейната майка и сина ѝ са в Русия, но те не общуват с нея.

„Казват ми, че съм предала нашата родина, нашето семейство. Войната разделя и унищожава толкова много семейства в Русия. Те спряха всякаква комуникация с мен и показаха, че подкрепят режима на Путин. Това е много трудна семейна ситуация. Те са добре, но се притеснявам за тях. Толкова ме е страх, че руските власти могат да мобилизират сина ми във войната. Той учи в университет, но знае ли се”, обясни Марина Овсянникова пред NOVA.

След изявленията ѝ, Овсянникова е осъдена задочно на 8,5 години лишаване от свобода по обвинение в разпространение на недостоверна информация за въоръжените сили на Русия.

Олена Зеленска – да влезеш в топ 25 на най-влиятелните жени в света

Инженер-строител по образование, тя завършва Криворожкия технически университет с отлична диплома. Сценарист и автор е в "Студия квартал 95“. Жената, която е неотлъчно до президента на Украйна Володимир Зеленски.

Военните действия разделят и тяхното семейство. Ако преди 24 февруари 2022 г. те са имали традиция да пътуват с децата, за да прекарат повече време заедно, старали са се да вечерят заедно, след това Володимир е отделно от Олена и децата заради съображения за сигурност.  

„Най-доброто време през деня е когато цялото семейство сме заедно и можем да обсъдим нещо”, споделя тя.

Снимка: gettyimages

Двамата се запознали в гимназията. Зеленски твърди, че за него това е било любов от пръв поглед, но Олена не помни първата им среща. Тя си спомня присъствието му. „Неговата компания винаги беше ярка. Ако някъде е шумно, значи там е Зеленски”, припомня си тя. Отношенията им започнали при случайна среща сред завършване на училище. Тогава Олена имала друг приятел и не приемала ухажването на Зеленски, но той успял да промени отношението ѝ. Двамата излизали в продължение на осем години преди да се оженят през 2003 г. Година по-късно се ражда дъщеря им Александра, а през 2013 г. и синът им Кирил.

След 24 февруари 2022 г. в интервю за германската ZDF Олена казва, че сега тя живее с децата, а Володимир е постоянно на работа. „Сега не можем да живеем заедно. Понякога успяваме да се видим. Децата усещат липсата му, но всички знаем за какво се борим и защо не можем да сме заедно”, казва съпругата на украинския президент. Зеленска уточни, че на тях им остава да очакват победата, за да се събере цялото семейство.

Снимка: gettyimages

След нахлуването на руски войски в Украйна на 22 февруари 2022 г. много жени се опитаха да спасят себе си и своите деца, бягайки в чужбина. По данни на Евростат към ноември 2023 г. в ЕС има 4,2 млн. украински бежанци. Към края на август 2023 г. пълнолетните жени са почти половината (46,5%) от украинските бежанци, получили временна закрила в ЕС. Децата са малко над една трета (33,7%), а пълнолетните мъже са по-малко от една пета (19,9%).

Всяка една от тези жени носи своята история, семейни традиции, песни и приказки, които би желала да предаде на децата си. Всяка една от жените и в Украйна, и в Русия иска да прегърне роднините си, моли се тези, които са на фронта, да са живи. Войната има много лица. И въпреки зверствата, глада, умората, отчаянието, тя винаги носи и лицето на жена. Жена, която е родила хората, носещи оръжие – да бранят или да нападат, жена, която мечтаят да видят отново, жена, чиято грижа винаги помага.

Една обикновена жена с украински корени беше формулирала обяснение за човешкия дух: „Силен си, когато не си се отказал и си продължил напред”. Има моменти в историята, когато човек дори не се пита има ли сила, а продължава... напред.

Снимка: gettyimages

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase