Миграционният натиск на българо-турската бразда е спаднал с близо 70% спрямо миналия януари

Миграционният натиск на българо-турската граница е спаднал с близо 70% спрямо миналия януари, твърдят властите. Въпреки това браздата продължава да приковава погледи от цяла Европа заради очакваното приемане на страната ни в Шенген. Как всъщност се охранява границата и колко пропусклива е оградата? Отговорите търсят журналистът Стоян Нешев и операторът Петър Симеонов в „Темата на NOVA”.

Екипът на NOVA показва откъде влизат у нас мигрантите, кои са те всъщност и какво оставят след себе си. В отдалечените странджански села местните разказват, че живеят спокойно, но не е рядкост да срещат непознати чужденци, които се движат на големи групи. Оказва се, че и ловците попадат в рискови ситуации, а пастирите в региона редовно дават храна и вода на бегълците. В същото време полицейското присъствие по границата постоянно се засилва.

Военни ще ремонтират граничната ограда с Турция

Как граничарите следят по земя и по въздух движението през браздата? Какво улавят термовизионните им камери и ще успеят ли мерките на българските власти да променят сроковете за приемане в сухопътния Шенген?

Гледайте "По границата" тази вечер в "Темата на NOVA" след централната емисия новини.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase