Всички читални работят седем дни в седмицата

Двойно повече млади хора посещават Националната библиотека. По тяхно настояване всички читални вече работят 7 дни в седмицата.  Националната библиотека вече е отворена и в неделя. Защото само за един месец, през януари има над 58% повече посетители. Ако не сте влизали в Националната библиотека скоро, ще видите, че даже и във фоайето има кътове за четене. Заместник-директорката работи тук от 10 години.

"През последните години не съм виждала такъв бум. В последно време, от януари до момента, читалните зали бяха пълни. Даже имаше хора, които чакаха, за да влязат", разказва д-р Ваня Аврамова, зам.-директор на Националната библиотека

За една година посещенията са скочили с над 110 000. Между рафтовете с книги екипът на NOVA среща Индиго Чан, който е стажант в посолството на Нидерландия. Библиотеката е една от първите му спирки в София.

Разходка из Историческия музей в Пазарджик

"Искам да науча повече за българската история. И политиката ми е много интересна, а за това в Нидерландия няма как да науча много. Много приятно и спокойно място е", посочва Индиго Чан, стажант в посолството на Кралство Нидерландия.

Именно от чужбина идва тази мода младите да предпочитат библиотеката вместо претъпканите кафенета. Много студенти са били на обмен отвъд граница, където традиционно библиотеката е мястото за учене - с безплатен интернет и цялата информация, която може да им бъде нужна. 

А за да бъде още по-достъпна библиотеката за читателите, голяма част от книгите вече са дигитализирани.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase