От своя страна бунтовниците обявиха, че са атакували петролен танкер в Аденския залив

САЩ и Великобритания нанесоха нови удари по 18 цели на йеменските бунтовници хути. Атаките бяха насочени към осем отделни обекта в Йемен в отговор на атаките, които хутите предприемат срещу кораби в Червено море, обяви Пентагонът.

Тези съвместни удари в Йемен са нанесени заедно с други страни, които оказват подкрепа за операцията срещу хутите - Канада, Австралия, Бахрейн, Дания, Нидерландия и Нова Зеландия, се допълва в изявление на Пентагона.

Изоставен кораб застрашава плаването в Аденския залив

Телевизията на хутите "Ал Мазира" потвърди, че има нанесени такива удари по йеменската столица Сана, предаде "Ройтерс". Според медията ударите в Сана са били девет.  Британското министерство на отбраната потвърди, че е участвало в съвместите удари с четири изтребителя "Тайфун" и два самолета за презареждане, предаде Франс прес.

Малко след съобщението за нанесените удари министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че "САЩ няма да се поколебаят да минат към действия, ако е необходимо, за да защитят живота на хората и свободната търговия", предаде Франс прес.  В съобщението на минисъра се подчертава, че хутите ще понесат последствията от атаките си в Червено море и Аденския залив.

Хутите твърдят, че са потопили кораба, плаващ към Варна

Същевременно хутите казаха, че са атакували петролен танкер в Аденския залив, предаде "Ройтерс".  Според говорителя на бунтовниците Яхия Сария става дума за танкера "Торм тор", плаващ по флага на САЩ.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Габриела Големанска, БТА