Какво може да ги спре

Да шофираш под влиянието на алкохол или наркотици става модерно и приемливо за някои обществени групи, коментират пътни експерти. В същото време нетърпимостта на обществото към подобни прояви нараства.

„Аз много пъти съм казвала, че по отношение на безопасността по пътищата в България, по-скоро няма справедливост от гледна точка на съдебните решения, които се произнасят от съда. Обикновено няма справедливост най-вече за близките на хората, които са пострадали по един или друг начин от подобно поведение”, обясни Диана Русинова, експерт по пътна безопасност.

Без ръце на волана: Разпоредиха проверка на клипове с опасно шофиране, качени от "Мис Силикон"

Тя допълни , че известните българи, които са хващани да шофират под влиянието на алкохоли или наркотици се изживяват като инфлуенсъри.

„С поведението си те смятат, че влияят на обществото по някакъв начин, но как всъщност повлияват на обществото, какво послание отправят, да се нарушават правилата и да карат безумно”, обясни още Диана Русинова.

Единственият начин да бъдат спрени е по законов път.

„Оттам нататък законовият натиск ще повлияе върху дългосрочните негативи за техния имидж и те ще се спрат”, допълни пиар експертът Александър Христов.