„VOA Технологии” разказва за превантивната двустранна мастектомия

В средата на 90-те е открита генна мутация в ДНК, увеличаваща риска от рак на гърдата, наречена БРАКА-1 и БРАКА-2, разказва поредицата „VOA Технологии”.

„Фермите на бъдещето”: Как се произвежда месо в лаборатории (ВИДЕО)

Тестове установяват тази наследствена мутация. Гените са част от ДНК и всички наследени черти се предават от родителите. Ако ДНК, изграждаща гена БРАКА, се увреди по някакъв начин, мутацията ни излага на по-висок риск от рак на гърдата, яйчниците и други видове.

Сарафина Нан завършва докторантура по астрофизика в Калифорнийския университет в Бъркли. След като нейната баба умира от рак и баща ѝ е диагностициран със същото заболяване, тя решава да си направи тест за БРАКА мутация, който се оказва положителен.

Изкуственият интелект може да помогне на пациенти със сърдечни проблеми и онкозаболявания (ВИДЕО)

Жената се среща с лекар, който ѝ обяснява на какъв риск е изложена и какви са превантивните мерки, които може да предприеме. Оказва се, че най-висок за нея е рискът от рак на гърдата. След известно време, при изследване, се установява, че тя има доброкачествено образувание точно на гърдата. След разговор с онколога Сарафина решава, че ще си направи превантивна двустранна мастектомия, за да не живее в постоянен страх.

Повече по темата за мутацията БРАКА, масектомията и реконструкцията гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA)