ДАНС им наложи забрана да влизат в страната

Държавната агенция „Национална сигурност” забрани на руските граждани Владимир Николаевич Горочкин и Татяна Анатолиевна Горочкина да влизат у нас и да пребивават на територията на държавите членки на Европейския съюз за срок от пет години.

Хронология на „шпионажа в полза на Русия” в България

За двамата има данни, че действат против сигурността на страната. Установен е периодът, в който двамата са пребивавали на територията на България, представяйки се за българските граждани Денис Рашков и Диана Рашкова, използвайки лични документи с посочените самоличности.

В ДАНС е придобита информация, според която Горочкин и Горочкина са разузнавачи-нелегали, участници в операция на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, целяща осъществяване на разузнавателно проникване чрез използване на чужди самоличности.

Спецакция в ГДБОП по сигнал за шпионаж, има задържан служител

Според данните основната цел на присъствието на двамата в страната ни е била да се сдобият с необходимите им български документи за самоличност и с правдоподобни биографични данни, потвърждаващи автентичността на същите, които впоследствие да използват за извършване на разузнавателна дейност извън територията на България.

„Разузнавачи-нелегали е една специфична група, която се използваше в съветското разузнаване, сега очевидно в руското. Това са хора обикновено с фалшива самоличност. Ако сравняваме българските граждани в Англия, които бяха заловени, те бяха със собствената си самоличност. В случая, това, което са ни казали, е, че те са се опитали да придобият български документи. Българските документи имат някои предимства, спрямо руските, при сегашните ограничения. Това, което не знаем, е как са ги добили, знаели ли са нашите служби, следили ли са тяхната дейност”, обясни Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase