От своя страна украинският президент благодари на страната ни за подкрепата

„Благодаря за поканата, която ми позволи да видя с очите си и да почувствам със сърцето си вашето несправедливо страдание, но и вашия героизъм и вашата решителност да извоювате бъдещето, за което копнеете”. С тези думи премиерът Николай Денков се обърна към президента на Украйна Володимир Зеленски. Министър-председателят ни е на посещение в Киев.

Денков пристигна на посещение в Украйна (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му България съпреживява кошмара на опустошенията, страданието и загубите. „Вече е ясно, че целите на Путин се разпростират извън украинската държава. Русия не може да спечели тази война и един ден ще има правосъдие за всички военни престъпения срещу украинския народ. Призовавам международната общност да остане единна в подкрепата си към Украйна”, поясни той.

„Повече от 700 дни сме свидетели на ужасите на войната с една цел - независима и свободна държава в сърцето на Европа. Свидетели сме на героизма на украинския народ, който се бори за свободата си. Затова българското правителство и парламентарното мнозинство работят за осигуряването на максималната по възможностите ни политическа, военна, хуманитарна и материална подкрепа за Украйна", посочи българският премиер.

От своя страна Зеленски благодари на страната ни за подкрепата. „Благодаря, че през цялото време на пълномащабната агресия подкрепяте нашата държава. Много ценим това, че България е с нас. Днес обсъдихме нуждите на войниците. Нашата обща привързаност към принципа на добросъседството ще подпомогне икономическия растеж на двете държави. Обсъдихме сътрудничеството в енергетиката и отбранителното производство”, поясни президентът на Украйна.

Това не е първата среща между Денков и президента Зеленски. Именно българският премиер посрещна украинския президент в София през лятото на миналата година. Отзивите за срещата и от двете страни тогава, а и днес бяха положителни. Стана ясно, че българският премиер и украинският президент са обсъдили възможността България и Украйна да сключат двустранно споразумение за сигурност, каквито вече подписаха редица страни от Г-7 с Киев. Този документ няма силата на членство в НАТО, но пък дава възможност за обмен на ценна информация между държавите, които го подписват. И още – България е сред основателите на международна коалиция, която ще се бори за връщането на депортираните насилствено в Русия украински деца.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase