Докато течката не се гласува, софиянци не можеха да кандидатстват за еврофинансирането

Столичният общински съвет заседава извънредно. Основната точка, която общинските съветници разгледаха, беше свързана с решението за кандидатстване по програмата за саниране на жилищни сгради. Според председателя на Общинския съвет Цветомир Петров, докато точката не бъде приета, възможността софиянци да санират сградите си с евросредства остава блокирана.

На днешното заседание присъстваха всички общински съветници. Гласуването премина изключително бързо. Бяха разгледани и приети три доклада. Първият е на кмета на София Васил Терзиев относно участие на районните администрации в проекти по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“. Този доклад беше приет с 50 гласа "за". 

Вторият доклад, който общинските съветници приеха с 54 "за" и един "въздържал се", е на зам.-кметовете Надежда Бобчева и Никола Барбутов относно кандидатстване на Столичната община по програма „Околна среда“ за отпускане на средства за инвестиции в техническото подобряване на системата на Зоологическата градина. 

Спират договорите за обществени поръчки по програмата за саниране

Третият доклад, вписан в дневния ред и приет с 58 гласа "за", е отново на зам.-кмета с направление "Европейски политики, международна дейност и туризъм" Никола Барбутов за това Столичната община да има възможност да кандидатства за безвъзмездно финансиране по програма „Техническа помощ“.

Фокусът на заседанието обаче съветниците от ПП-ДБ-СС поставиха върху ремонта на новото крило с физкултурния салон на Френската гимназия в София - 9 ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин", който е в окаяно състояние две години след извършването му и струваше 5 милиона лева. 

Борис Бонев представи снимки, от които е явно, че сградата е в окаяно състояние. По думите му има опасност за спортуващите ученици, липсващи или некачествени довършителни работи, мухъл по стените, течащ покрив и множество други проблеми, които са установени при извършена проверка от него и от зам.-кмета по строителството Иван Матов и служители на администрацията. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase