Тези теми се обсъждат и в училищата

Войната в Украйна хвърля дълга сянка дори върху страни, които не са близо до зоната на военните действия - като Швеция, например. Неотдавна водещи политици предупредиха гражданите, че на територията на Швеция може да избухне война. Това предизвика страх и объркване сред някои млади шведи.

Екип на „Дойче веле” посети училище в Стокхолм, за да разбере как младите хора се отнасят към тази заплаха. Оказа се, че наред с четенето, писането и смятането, преподавателите информират учениците къде може да потърсят убежище в случай на война, разговарят с тях за тревогите им и им обясняват случващото се по света.

Боен курс за жени: Украинки се учат да стрелят, искат да влязат в армията (ВИДЕО)

Но не всяко дете в Швеция може да разчита на подобна институционална подкрепа, за да осмисли риска от война. А при тийнейджърите социалните мрежи играят важна роля – а там обикновено се разпалват страхове.

Правителството на Швеция нарича подготовката на хората за извънредни ситуации „тотална защита”. От Агенцията за извънредни ситуации съобщават, че рязко е скочил броят на търсенията на нейния сайт на информация за съществуващите убежища в случай на въздушно нападение, както и на тегленията на електронната брошура за това как да сме подготвени, ако избухне война.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase