Историята на отеца от Испания разказва „Дойче веле”

Все по-малко хора живеят в испанските села, включително в провинция Самора в източната част на страната. Свещеникът Тео Нието се грижи за 43 села там и затова е постоянно в движение между църковни служби, погребения и работа с младежи. Мисията му обаче не е само религиозна. Неговата история разказва за борбата селските региони да не бъдат напълно обезкървени. Енорийският свещеник от Алисте изминава по 50 хиляди километра годишно. 

Между църковния олтар и боксовия ринг - житейската история на отец Андон Шавулев

Той се премества в селото преди 29 години от столицата на Самора - по свое желание. В Рабаналес 54-годишният отец се среща с няколко млади католици. Те се събират от близките села, за да се молят и да обсъждат проблеми. Обичат своя регион, но много от тях се местят, и то не само, за да получат обучение или образование. 

Суровата реалност показва, че работните места и перспективите са малко. Но Тео вижда възможности. 

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase