В понеделник за подобен вариант заговори френският президент Еманюел Макрон

Президентът Румен Радев разкритикува идеята на своя колега Еманюел Макрон Западът да прати войски в Украйна. Румен Радев поиска обяснения в този план от премиера Николай Денков. А именно - какви обещания е направил той при визитата си в Киев.

Макрон: Изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва

Твърдата си позиция, че войната в Украйна не може да се реши само с даване на оръжие, президентът Румен Радев защити и днес, пред президента на Словения по време на визитата ѝ в България. Българският държавен глава коментира и срещата на френския президент Еманюел Макрон с евро лидерите във френската столица.  

„Следим с интерес и нескрита тревога срещата в Париж на европейски лидери, където започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави. Защото всички ние виждаме, че стратегията на даване на още и още оръжие явно не дава резултат и тук трябва да бъдем много внимателни, защото големият проблем вече не е в оръжията. Големият проблем е, че свършват хората на бойното поле”, заяви Румен Радев.

Какви са резултатите от визитата на Денков в Украйна

Той  критикува и изявлението на колегата си Макрон, че в бъдеще не може да се изключва вариантът за изпращането на западни сухопътни войски в Украйна. Идея, която обаче засега не среща подкрепа от лидерите.

„ Вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация, да не стигаме до риск от трета световна война и ядрен конфликт, защото изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от натовска страна в Украйна, означава глобален сблъсък. Означава неимоверно нарастване на риска от ядрен конфликт”, заяви Радев.

„Искам да кажа, че всички държави, които сме вътре в ЕС, имаме много голяма роля и отговорност към това, което се случва в региона”, каза Наташа Пирц Мусар.  

 Радев призова правителството да даде повече детайли за визитата на премиера в Киев и думите му , че се обсъжда страната ни да подпише двустранно споразумение за сигурност, ако получи подкрепа от НС.

„Очаквам българският премиер да даде повече разяснение за това, което той вече изложи като готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България. Моят призив е наистина с един много внимателно обмислен балансиран подход. Ние не можем да изоставим Украйна сама, защото това означава ние да компрометираме вярата в собствените си принципи и ценности и в международното право. Но не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален военен сблъсък”, заяви Румен Радев.

Видео: БГНЕС

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase