Йоргос Герапетритис е на работно посещение в страната ни

Пълното присъединяване на България в Шенген ще даде допълнителен тласък на отношенията между двете страни. Това каза гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис на брифинг в Министерството на външните работи. Той е на работно посещение в България по покана на вицепремиера и външен министър Мария Габриел. 

Йоргос Герапетритис открои успехите на страната ни по отношение на Шенген, за напредъка на България за присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и еврозоната, в условията на непрекъснати кризи, предстоящите избори за Европейски парламент, както и на фона на всички процеси в региона.

"Днес имахме възможност да потвърдим високото равнище, със стратегически характер на връзките между Гърция и България, които са образец за сътрудничество между страни, споделящи общо европейско бъдеще", каза Герапетритис. "Гърция и България споделят един обмен по отношение на движението на хора", посочи той и добави, че "контактът между хората е много важен и можем да развием културния и академичния обмен". 

Габриел: Приемането на България и Румъния в Шенген ще допринесе за развитието на целия регион и Европа

"Вече България е втората дестинация за гръцкия износ, а гръцките инвестиции са на трето място в България. Ние сме общ трансевропейски възел за транспорта на енергия и даваме приоритет на тази страна за развитието на коридора север-юг", посочи министър Герапетритис. 

Той припомни, че Гърция е снабдила страната ни с природен газ през пролетта на 2022 г., когато спряха доставките на руски газ. "Развиваме нашето енергийно сътрудничество", обясни външният министър на Гърция. Относно газовия терминал в Александруполис той подчерта, че това е проект, който ще трансформира енергийната карта на региона ни. 

Министър Герапетритис посочи, че с Мария Габриел са обсъдили и въпроса за управление на водите на р. Арда. "Надяваме се, че в близко бъдеще ще имаме споразумение в съответствие на европейското право в полза на двете страни, както и за споразумения за свързаност между двете страни в областите на инфраструктурата", заяви той. 

Фон дер Лайен: България и Румъния са готови за Шенген

Министър Герапетритис подчерта, че е обсъдено и случващото се в региона. Две години след нахлуването на Русия в Украйна, подкрепяме Украйна в битката, която води за суверенитета и за териториалната ѝ цялост, заяви той. В същия момент в Близкия изток са подложени на изпитание човешките права. Всеки ден от този сблъсък води до влошаване на ситуацията, посочи министър Герапетритис.

"Ние подкрепяме европейската перспектива на Западните Балкани, на Украйна и на Молдова", каза още министър Герапетритис. Той покани Мария Габриел на посещение в Гърция в качеството ѝ на премиер след ротацията в правителството. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Елена Николова, БТА