Филм проследява развитието на Джамала, след като тя бяга от Украйна

Певицата и текстописец Джамала спечели международна известност през 2016 г. като победител в конкурса "Евровизия", където изпълни своята политически натоварена песен "1944" за депортирането от Русия над кримските татари в Централна Азия, пише Voice of America.

Докато е в изгнание, Джамала е свирила на реномирани места, включително “Кенеди център” във Вашингтон, Националната опера в Киев и конкурса “Евровизия” през 2023 г., проведен в Ливърпул, Англия. Последният ѝ албум QIRIM ("Крим") е почит към нейните кримско-татарски корени. 

Това е част сюжета на документален филм, озаглавен “Jamala: Songs of Freedom”, продуциран от Ейми Кац. Лентата проследява развитието на Джамала, след като тя бяга от Украйна със семейството си в ранните часове на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. и става активистка, събирайки пари за родината си.

Снимките по проекта са реализирани в Киев, Буча и Ирпин. Снимачният процес започва през 2024 г., лентата е завършена през същата година. Премиерата на филма се състоя в началото на февруари 2024 г., разказва Voice of America (VOA).

Джамала - победителката в "Евровизия", обявена за издирване от Русия

“Не можем да се откажем. Ние се борим за нашата свобода, за целия цивилен свят. Ще покажем, че ще спечелим, правейки това изкуство, правейки тази музика”, разказва Джамала.  

На 5 май 2023 г., 435 дни от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, Сузана Джамаладинова се готви за концерт в Киев. Украинската певица и автор на песни е известна професионално като Джамала. 

По време на концерта Русия извършва ракетна атака, сочат данни на Държавният департамент на САЩ. Въпреки това след 20 минути закъснение концертът продължи, припомня VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase