Това заяви лидерът на ГЕРБ в кулоарите на парламента

"Тодор Тагарев е неработещ министър. Трябва да бъде сменен. Работата му за мен се изчерпа". Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

По думите му министърът на отбраната не е предоставил БТР-ите, за които Народното събрание реши, че трябва да бъдат изпратени на Украйна.

"Той не си е свършил работата. Сега му били виновни зам.-министрите, било му виновно МВР и всички останали. Само той работел на високи обороти. Толкова високи, че в Секретно деловодство има справка за това какво е свършил. И трябва да ви кажа, че аз не бих отишъл в Киев при Зеленски - в никакъв случай, ако не съм изпълнил решенията на парламента. А той не ги е изпълнил", категоричен е той. 

Денков: Предложението на ГЕРБ променя приоритетите, не приемаме това

Борисов подчерта, че ще предложи преговорен екип по коалиционното споразумение и в него ще влязат Рая Назарян, Деница Сачева, Теменужка Петкова. "Това са хора, които могат да могат да разговарят спокойно и да предложат добро решение", подчерта лидерът на ГЕРБ. И допълни: "За мен Кирил Петков е реалният премиер на това правителство. Цялото ръководство на ПП са министри и зам.-министри". 

Бойко Борисов потвърди, че предложението на ГЕРБ ще предвижда ротация на премиерите. „Това беше големият компромис, затова помолихме Мария Габриел да се върне от поста еврокомисар, за да има ротация, която да е приемлива за двете партии и това беше компромис“, посочи лидерът на ГЕРБ.  

Когато правим парламентарно мнозинство, първото, с което се занимава парламентът, е избирането на министър – председател и министри, добави той. „Сега при ротацията това се връща отново да се преразгледа и след това минаваме и на другите теми“, каза Борисов. 

Той отбеляза, че това не е меморандум, а коалиционно споразумение, което се прави в целия Европейски съюз, защото на много места има подобни мнозинства от партии, които не се понасят, но трябва да управляват заедно. С пропорционалност, на базата на изборните резултати и споделена отговорност, след преглед на министрите и в зависимост от това, може те да получат 90%, каза още Борисов. 

Казах, че в коалиционното споразумение ще предложим равнопоставеност в управлението на държавата, за да се носи отговорност, подчерта той и добави, че не са получили оценката на министрите.  

Реформа в службите не означава процентно разпределение, каза Борисов отговор на въпрос дали коалиционното споразумение предвижда реформа в службите. „Ако имаме претенции към тях, службите трябва да знаят за какво имаме претенции. В момента виждам, че ловят шпиони всеки ден, правят операции, работят прекрасно с партньорите. Ако искат да ги сменим, аз ще съм последният, който ще се подпише за това“, заяви още Борисов.  

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА/Никол Николова, Таня Тодорова