Това съобщиха от Европейската комисия

На последния търг на Европейския съюз за съвместно закупуване на газ са получени оферти от международни фирми за доставка, които надвишават почти три пъти обемите, търсени за покупка, съобщиха от Европейската комисия. Търгът, започнал по-рано този месец, привлече оферти от международни доставчици за продажба на 97,4 млрд. куб. метра газ за 19 европейски компании купувачи, които поискаха 34 млрд. куб. метра, се казва в изявление на Комисията.

Европейските купувачи са поискали около 15 млрд. куб. м втечнен природен газ и 18 млрд. куб. м газ, доставен по тръбопроводи.

„Булгаргаз” очаква по-ниска цена на газа през март

ЕС стартира механизма за съвместни покупки за своите страни членки миналата година - една от многото спешни мерки, приети в средата на голяма енергийна криза, причинена от войната в Украйна, която накара Русия да намали доставките за Европа. Последният търг беше и първият, в който компаниите можеха да търсят газ за дългосрочни доставки до октомври 2029 г.

Изпълнителният вицепрезидент на ЕС Марош Шефчович каза, че големият обем оферти за доставка е „забележителен” и показва, че системата на ЕС се е превърнала във функциониращ пазар за синьото гориво, включително сред индустриалните купувачи в Европа, предаде „Ройтерс”.

ЕС свързва купувачите и продавачите на газ, но не участва в търговските преговори, които следват, като самите компании не са задължени да разкриват, когато подписват сделки.

ЕС е в процес на приемане на законодателство, което ще направи схемата за съвместно закупуване на газ постоянна, предоставяйки на компаниите от ЕС възможност да купуват съвместно синьо гориво. Схемата не може да включва руски газ, напомня „Ройтерс”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase