Сорта "Брент" достугна най-високата си цена от ноември 2023 г. насам

Петролните фючърси поскъпнаха и достигнаха 4-месечен връх през втората половина на търговията в сряда. Това се случи на фона на засилващите се очаквания, че на срещата в началото на март картелът ОПЕК+ може да удължи досегашното доброволно съкращаване на производството и през второто тримесечие на 2024 г.

Агенция „Ройтерс” цитира неназовани източници, според които производителите от ОПЕК и техните съюзници, начело с Русия, известни общо като ОПЕК+, ще удължат досегашното споразумение за намаляване на производството поне до срещата на министерско ниво през юни, като целта е да подкрепят стабилността на петролния пазар.

Русия забранява износа на бензин за шест месеца

През ноември 2023 г. ОПЕК+ се съгласи на доброволни съкращения на петролното производство с общо 2,2 млн. барела на ден през първото тримесечие на 2024 г. В същото време продължават опасенията, свързани с геополитическия конфликт в Близкия изток и нападенията на хутите над кораби в Червено море.

Към 17.00 часа българско време в сряда фючърсите на петрол „Брент" се повишиха за кратко до 84,32 долара за барел, достигайки най-високо ценово ниво от 7 ноември 2023 г. Фючърсите на американския лек суров петрол пък поскъпнаха до 79,58 долара за барел за пръв път от 30 ноември.

Междувременно американската администрация за енергийна информация (EIA) отчете преди малко нарастване на търговските запаси на суров петрол с 4,2 млн. барела до 447,2 млн. барела през последната седмица до 23 февруари. Така запасите в страната достигнаха около 1% под петгодишната средна стойност за това време на годината.

Още по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase