Разказва "Дойче Веле"

Две години след началото на руската инвазия в Украйна войната продължава. Никой не знае колко точно цивилни са били убити оттогава, но ООН изчислява, че те са над 10 000. Обикновените хора понасят основната тежест на непрестанните ракетни и бомбени атаки.
 
Междувременно руските медии твърдят, че бомбардираните им домове никога не са съществували и снимките, които обикалят света, са украинска военна пропаганда.

Две години след началото на инвазията: Историите на три украинки, открили мира в България
  
Кадрите след руската атака срещу жилищен район в Харков се разпространиха като вирус. На тях се вижда как оцелели се взират в това, което е останало от домовете им. Руснаците твърдяха, че са ударили завод за оръжия, а двойката от кадрите са платени актьори.

Анастасия Овчаренко и дъщеря ѝ Марина смятат, че това е нелепо. Те ни казват, че са напуснали апартамента си минути преди удара. На видеото са самата Анастасия и съпругът ѝ Володимир.

„Сега виждам това видео. Разбира се, че то не е планирано. Показва как се подкрепяхме, когато разбрахме, че всичко, което имаме, лежи там, в огъня. Всъщност това е много тъжен момент. Надяваме се, че ще постигнем победа, преди руснаците да направят още ракети и да унищожат домовете и живота ни”, казва Анастасия Овраченко.

Апартаментът на семейството се намира от страната на сградата, която е била пряко засегната. Останал е само коридорът. Десетима от съседите им са загинали, включително едно 8-годишно момиче. „Парчета от апартамента ни са разпръснати навсякъде. Той беше най-горният и беше първият ударен. Много неща бяха изхвърлени навън”, разказва Анастасия.

Семейството все още е разтърсено. „Всеки път, когато прозвучи сирена, краката ми започват да треперят, защото е страшно да не знаеш какво ще се случи. Въпросът за безопасността в страна, която е бомбардирана, е много неудобен. Според мен няма място, където да се скриеш", казва Марина Овраченко.

Зеленски: Ще победим Русия в най-великия ден от живота ни
 
На другия край на града се намира още едно място на скорошни руски разрушения - хотелът „Дворецът на Харков". Той остава отворен през по-голямата част от войната. В него отсядат чуждестранни журналисти. В деня преди Нова година е ударен от ракета. Режисьорът Олга Соленко показва разрушенията вътре. Гледайки пораженията, е трудно да се повярва, че никой не е загинал там.

Още по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase