По думите ѝ България се нуждае от ясна позиция при нарушаване на международното право

Нужна ни е външнополитическа стратегия. Българското правителство, държавни институции, политически и граждански лидери трябва да се обединим в общата ни отговорност да направим повече и да го направим по-добре, за да опазим демокрацията, да благоденстват гражданите ни. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която е домакин на конференцията „Многополюсен свят и външнополитическа стратегия: предизвикателства и перспективи пред България“ в Дома на Европа в София. 

Такъв публичен документ ще бъде и силен публичен израз на фундаменталните ценности на България, принципи и норми, които определят нашите цели и нашите приоритети в международните отношения. Те имат за задача да ни определят и като уверен и надежден партньор, посочи Габриел. По думите ѝ тези принципи и ценности не са нови и произтичат от желанието на страната ни още от преди 30 години да се присъедини към европейското семейство.

Борисов: След 8 март или споразумение, или избори

Габриел отбеляза, че на Мюнхенската конференция по сигурността, която се проведе преди две седмици, световните лидери са споделили дълбоката си загриженост от негативните тенденции и геополитическата фрагментация, преобладаваща в момента в световната политика. По думите ѝ има и широкоразпространена оценка, че човечеството е в критично десетилетие, белязано от нарастваща конкуренция, съперничество, опити  за оспорване и преразглеждане на международния правен ред, основан на хартата на ООН. Габриел подчерта, че международните отношения и международното сътрудничество са изправени пред сложни предизвикателства от належащ, но и непредвидим характер. Архитектурата на глобалната сигурност, основана на многостранни договори, е сериозно дестабилизирана, докато институциите, създадени в рамките на системата на ООН, търпят критики, заяви Габриел. Изправени сме пред все по-многополюсна среда, белязана от дефицит на доверие, припокриващи се сили и напрежение, посочи тя. 

Габриел добави, че на източната страна на Европа пълномащабното нахлуване и незаконната агресивна война, започната от режима на Москва срещу суверенна и демократична Украйна, отбеляза 2 години. Въпреки всичките героични усилия на украинския народ, силната и непоколебима подкрепа, която всички ще продължаваме да оказване, виждаме че безмилостният режим на Путин избира да продължи да води тази война при пълно незачитане на международното право и загуба на човешки животи, коментира вицепремиерът и външен министър. 

Габриел заяви, че военният конфликт и хуманитарната криза в Близкия изток, в Газа, също заплашва мира и сигурността. Тя призова да не се забравят и предизвикателствата като разпространението на фалшиви новини, пропагандата, дезинформацията, хибридните и кибератаки. 

Юлиян Попов: Тодор Тагарев е изключително принципен и компетентен човек

Като член на Европейския съюз (ЕС) и НАТО България има своите ясни позиции – свободата, демокрацията, правата на човека, мирът и сигурността не могат да се приемат за даденост, те трябва да бъдат защитавани всеки ден. Затова заедно с нашите съюзници и партньори, България се нуждае от ясна национална позиция при нарушаване на международното право, зачитане на човешки ценности и осигуряване на по-устойчиво бъдеще за младите поколения, категорична бе Габриел.

Стратегията за външна политика може да бъде сравнена с мост на комуникация със света около нас, за да се справяме по-успешно с предизвикателствата, рамо до рамо с нашите партньори, каза още вицепремиерът и външен министър.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Елена Николова