По думите му критериите за оценка на министри са странни

Критериите за оценка на министри са странни. Някои от лидерите в коалицията искат военният министър Тодор Тагарев да освободи поста, защото не прави достатъчно за Украйна. Това е форма на нихилизъм. Кога ще се запитат какво прави за сигурността на България и дали го харесват от Българската армия? Искам да видя министър, който ще работи за развитието на армията ни. Това заяви президентът на България Румен Радев от Анталия, където участва в дипломатически форум. Запитан дали Тагарев отговаря на тези изисквания, върховният главнокомандващ на Българската армия отвърна: "Искам да видя повече".

Радев призова за повече прозрачност при взимането на решения в държавата

„От това дали този парламент има още неизчерпан политически ресурс за сформиране на мнозинство, зависи сформирането на нов кабинет. Сигурно е, че на 6 март трябва да има оставка на правителството, която да се приеме от парламента и да започне цикълът на консултациите. Едно сериозно управление изисква да се знае кой точно носи отговорност. Трябва с мой подпис и с мой указ да нося отговорност, но всичко е размито и вече няма отговорност. Няма кой да ме принуди да подпиша указ, но отиваме в хипотезата на дълбока институционална криза”, подчерта държавният глава. 

„Поканих президента Ердоган да посети страната, надявам се да дойде още през тази година. Зависи дали ще имаме устойчиво правителство, защото такава визита трябва да бъде подготвена много сериозно с нови и актуализирани меморандуми и голям бизнес форум. Също и разкриване на много нови възможности за сътрудничество”, заяви държавният глава. 

Радев коментира и темата с преноса на природен газ. "При отпадане на дерогацията има повишен икономически риск, но да се надяваме, че ще бъде предотвратено скокообразно повишаване на цените. Обсъдихме това да възстановя доверието в България като надежден енергиен партньор. То беше нарушено от енергийната вноска. Тя беше промушена в парламента и два месеца по-късно я отмениха. Орбан не го е забравил, в момента Унгария вече провежда процедура по сключване на договор с "Боташ" през нас, а нас вече ни няма. От фактор, който да търгува с газ, се превърнахме само в територия, през която преминава газ", заяви той.

Румен Радев и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в рамките на Дипломатическия форум и обсъдиха последните събития, свързани с руско-украинската война и израелско-палестинския конфликт. „Визията, която набелязахме за задълбочаване на търговския обмен и сътрудничество, остава приоритет и за двете страни. Колкото и изострени да са противоречията и конфликтите в региона, разрешаването им става само чрез дипломация. Настояваме за балансирано използване на всички средства за възстановяване на диалога. Не можем да вземаме решения, които могат да доведат до разрастване на сблъсъка в Украйна. Стигнем ли до ядрено оръжие, нещата вече губят смисъл”, смята президентът.

В Анталия световните лидери обсъждат как дипломацията може да доведе до решение за войната в Украйна и конфликта в Газа. На форума присъства и руският външен министър Сергей Лавров.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase