„За последните 12 месеца нашите банки раздадоха повече от 3 млрд. лева в ипотечни кредити”, допълни финансистът

Цените на жилищата са все още високи, защото банките продължават да кредитират. Балонът на имотите започва да се надува. Банките трябва саморегулационно да се контролират. За последните 12 месеца нашите банки раздадоха повече от три милиарда лева в ипотечни кредити. За последното тримесечие се надхвърля милиард заради свръхликвидност. Това заяви за „РеВизия” финансистът Любомир Каримански.

Каримански: Асен Василев да поясни ползите от евентуално сливане на НАП и Агенция "Митници"

„Едно семейство има необходимост да си купи ново жилище. Може обаче и да се купуват спекулативно, защото е добра инвестиция с по-голяма доходност. Това вече създава по-високо търсене и предлагане. Банките трябва да си кажат, че имат концентрация на риск, това не е инвестиционно кредитиране, което да се развива. Чрез ипотечното кредитиране не се дава добавена стойност в икономиката. В социалната сфера бяха увеличени заплатите, но и има точка на насищане. Банките не могат да продължават да гледат в къс хоризонт на възможните изгоди от инвестиции в потребителски и ипотечни кредити. Много малко средства са инвестирани в бизнеса”, смята той. 

По думите му задължителните минимални резерви на БНБ могат да се увеличат. „Това обаче трябва да е своевременна реакция. Това решение трябваше да се вземе в началото на 2024 г., защото вече имаме ръст на жилищното кредитиране. Банките се ръководят от високото търсене на кредити, обезпечени с цената на имотите, освен това възнагражденията в публичния сектор бяха увеличени, става дума за над 800 000 души”, посочи Каримански. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase