Отговорите дава баба Дешка от Горно Драглище

Къде изчезнаха старите български гозби? А отговорите дава една жена от Горно Драглище - баба Дешка.

Тя поне не е забравила нито ред от рецептите на българина, в навечерието на националния ни празник. Дешка Кротева разказва с такова умиление и с такава любов към тях, че не само ще си ги спомните, но и бързо ще ви се приядат. Просто защото наистина вкусни са гозбите, които така или иначе вече сме позабравили, защото модата разбира се променя, дори и в храните, дори и в начина им на приготвяне, да не говорим за продуктите, които се използват – доста по-съвременни са вече те, доста по-различни в сравнение с това, което нашите баби и дядовци слагаха на трапезата в гозбите, нека видим репортажа.

Готвачи споделят тайните съставки на вкусните гозби от Добринище

При Баба Дешка винаги трябва да отидеш гладен. За да не съжаляваш когато усетиш ароматите на вкусните й гозби. Пак я хващаме да готви – разбира се, нещо традиционно.

"Това е кисело зеле с яйца. Където едно време му викахме кажа. Кажа с яйца, най-благото ядене, за това подготвям тава зеле, киселото зеле си ни храни цяла зима. Това е най-добрият антибиотик", посочи тя.

Цвеклото Дешка вкарва в десетки ястия през цялата зима.
Рязко от фурната изкача една шупла, прави се за 10 минути и съдържа само брашно, вода, сол и масло. За разкош се слага и сирене. Дешка сочи шуплата като прекрасна закуска без много труд. А точно трудът сякаш заличава старите български гозби.

Храната от едното време е и много по-здравословна, дебело подчертава Дешка. За диетите тя има мнение и то е категорично. "Нямаше никакви диети. Едно време сме работили много, ние и сега работим. Сега няма никакво движение, нямаме здраве. Здравето цена няма. За здравето трябва да се грижиш", смята тя. И призовава: Пазете си селските храни - те са най-истинските.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase