Брайън Хърст пък първо се влюбва в българка, а след това и в нашенските хора

Макар да са на хиляди километра от България, сънародниците ни във Великобритания  празнуват Националния ни празник. В събота вечер имаше голям фолклорен фестивал в Северен Лондон.

Предстои откриване на изложба „Древните съкровища на България“ и концерт в посолството. В българските събирания се включват и доста чужденци. Повечето от тях са се влюбили в родината ни чрез български фолклор.

Поли Хънт пее в Лондонския български хор. 2/3 от хористите в него са чужденци, но изпълняват  песните ни без грешка.  „Това, което харесвам в българската музика, е че е толкова разнообразна. Имам много любими песни, но обичам прочувствените, например как пеем „Девойко мори хубава“ и „Прощавай мамо“. Имаме и наистина усмихнати, оптимистични песни, за танцуване, весели песни с високи тонове и забавен ритъм”, казва Поли Хънт.

ДИСЕКЦИЯ НА ЕДНО ОБЩЕСТВО: Отношението към флага като огледало на българската душевност

„Чух тази музика за първи път преди много години и наистина ме порази. Тя е много силна, има някаква дива енергия, голяма колкото планина. Обичам тези нестандартни ритми. Това е някакъв вид освобождаване на енергия, като едновременно с това я опитомявате. Сякаш поставяте юзди на тигър”, подчертава Бърнърд Бърнс.

Бърнърд Бърнс ръководи грузински хор, но всяка седмица ходи и в българския в Лондон. „Постепенно Деси - нашият ръководител, ни учеше на този стил и техника на пеене. Тя е прекрасен учител. И когато за първи път се присъединих към хора, бях просто зашеметен, когато я слушах как пее. Тя е направо сила на природата”, допълва той.

Чужденците не само са се научили да пеят. „Чубрица е вид билка, която сме опитвали в България и е много вкусна. Накрая на една от песните ни има закачка – казваме чубрица все едно кихаме сякаш сме подушили билката”, казва Поли.

Променят движението към връх Шипка за честванията на 3 март

Брайън Хърст пък първо се влюбва в българка, а след това и в нашенските хора. От години танцува в лондонския ансамбъл „България“.

„Срещнах моята приятелка Зорка преди 10 години и отидохме на купон, и там бяха всичките български момичета, както и нашата ръководителка Ива. Всички ме попитаха: „Защо не опиташ да танцуваш български танци?” И ето ме сега тук и още не мога да спра, защото това е много полезно и като фитнес. Всъщност, не мога да танцувам, но продължавам да се старая и да опитвам. И мисля, че това ме държи във форма”, разказва той. 

ВСИЧКО ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 3 МАРТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase