Коментар на Асен Генов и Слави Василев

Хиляди се очаква да посетят Паметника Шипка навръх 3 март. За други хиляди обаче истинският ден за преклонение пред страната ни и подвига на загиналите за нейната свобода трябва да е друг.

„За мен този и всеки друг национален празник от детството е свързан с това как сме се черпили с децата. Сега динамиката на живота е такава, че, уви, не намираме време да се разходим из планината или да посетим място като Паметника Шипка с повод”, каза в ефира на "Събуди се" журналистът Асен Генов.

„Днес празнуваме Деня на освобождението. Пожелавам на всички, най-вече - на политиците, идеалът на Санстефанска България да не ни напуска. Знаем, че сме били голяма държава и се надявам да имаме силата да мечтаем да сме толкова големи, колкото преди”, каза политологът Слави Василев.

Джон Бризби - правнукът на първия министър-председател на Княжество България след Освобождението

Според него елитът е загубил връзка с историята. „Има желание българският народ да скъса връзката със символите и датите, които ни правят такива, каквито сме. Това е целенасочена политическа атака, за да могат някои хора да реализират дребните си политически амбиции”, допълни той.

„Да познаваме историята такава, каквато е, е основен акцент и в споровете около днешната дата. Политическият фалцет, който понякога чуваме по темата за 3 март и значимите за българската история дати, е това, което вреди на качествения разговор”, подчерта Генов.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 3 МАРТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase